Πρόσωπα

Ντμίτρο Τσιγκρίνσι: Κύπελλο UEFA με Σαχτάρ, μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα, πρωτάθλημα με την ΑΕΚ, η διαδρομή ενός παίκτη αδικημένου από τη…μοίρα!

Ντμίτρο Τσιγκρίνσι: Κύπελλο UEFA με Σαχτάρ, μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα, πρωτάθλημα με την ΑΕΚ, η διαδρομή ενός παίκτη αδικημένου από τη…μοίρα!

Παρελθόν αποτελεί έπειτα από πέντε χρόνια ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι από την ΑΕΚ, και το BN Sports ξετυλίγει το κουβάρι της «κυκλοθυμικής» του πορείας στην Ελλάδα.

Ένας μεγάλος κύκλος φαίνεται πως «έκλεισε» στην ΑΕΚ μετά την αποχώρηση του Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι από την ομάδα, με τον Ουκρανό να συμπληρώνει μία πενταετία στην Ελλάδα και να αποχωρεί, έχοντας πραγματοποιήσει φέτος μία από τις χειρότερες σεζόν στην καριέρα του.

Τα στοιχεία του παιχνιδιού του, η καταξίωση στην Σαχτάρ και η «ακριβή» κίνηση στην Μπαρτσελόνα

Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή, ο οποίος αποτελεί την προσωποποίηση της «ήρεμης δύναμης», έχοντας ως βασικά στοιχεία του παιχνιδιού του την οξυδέρκεια που τον χαρακτηρίζει και τις εξαιρετικές τοποθετήσεις του. Αυτά ήταν άλλωστε και τα βασικά επιχειρήματα της Μπαρτσελόνα, η οποία πριν από μία δεκαετία αποφάσισε να πληρώσει 25 εκατομμύρια ευρώ στην Σαχτάρ Ντόνετσκ και να τον πείσει να υπογράψει στην Ισπανία.

Ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι είχε κάνει μία «μαγική πορεία» στην Σαχτάρ, της οποίας αποτέλεσε βασικό στέλεχος από το 2005 και για μία οκταετία. Μαζί της άλλωστε κατέκτησε 7 από τα 8 διαθέσιμα πρωταθλήματα, πραγματοποίησε 186 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, σκόραρε 16 φορές και έζησε την καλύτερη στιγμή της καριέρας του!
Καταγραφή-146.jpg

Με την φανέλα της Σαχτάρ άλλωστε αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης, κατακτώντας στην παράταση, την σεζόν 2008-09, το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, έχοντας παραβρεθεί στην βασική εντεκάδα στις 8 από τις 9 αναμετρήσεις των Ουκρανών στον δρόμο για τον τελικό και τη νίκη επί της Βέρντερ Βρέμης.

Η μεταγραφή όμως «δεν βγήκε», ο Τσιγκρίνσκι έχει ψηφιστεί σαν μία από τις χειρότερες μεταγραφές των «Μπλαουγκράνα», αναλογικά με το ποσό που δαπανήθηκε για να μεταβεί στην Ισπανία και εν τέλει κατέληξε το 2016 στην Ελλάδα και την ΑΕΚ.

Η πορεία του στην ΑΕΚ και το πρωτάθλημα του 2018

Συνολικά στην Ελλάδα πραγματοποίησε 126 εμφανίσεις, αγωνιζόμενος τόσο στην Super League, όσο και σε όλες τις διοργανώσεις στις οποίες κατόρθωσε να λάβει μέρος η ΑΕΚ, συμπεριλαμβανομένων των Champions League και Europa League.
El_16xPXgAE_tz2.jpg

Παρά ταύτα, όσο οξύμωρο και αν ακούγεται ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι δεν πραγματοποίησε σε καμία από τις πέντε σεζόν του περισσότερες από 15 συμμετοχές σε ένα πρωτάθλημα! Το όριο των 15 εμφανίσεων άλλωστε έφτασε μόνο στο πρωτάθλημα της σεζόν 2017-18, το οποίο κατέκτησε με την ΑΕΚ, πραγματοποιώντας βεβαίως μία από τις πιο σταθερές χρονιές της καριέρας του.

Τότε, μαζί με τον Βράνιες, αποτέλεσαν το βασικό κεντρικό δίδυμο της ομάδας, κατορθώνοντας μάλιστα να έχουν 11 clean sheet στις 15 αναμετρήσεις του πρωταθλήματος που συνυπήρξαν.

Συνολικά μάλιστα, ο Τσιγκρίνσκι αγωνίστηκε σε 28 ματς σε όλες τις διοργανώσεις, συμβάλλοντας σε 15 «μηδέν παθητικά» που διατήρησε η ΑΕΚ, γνωρίζοντας μόλις μία ήττα σε ολόκληρη την χρονιά, στα ματς που αγωνίστηκε. Αυτή απέναντι στον ΠΑΟΚ, στον τελικό του Κυπέλλου!

Ο… επιρρεπής Τσιγκρίνσκι στους τραυματισμούς και η… «ανθεκτική» ΑΕΚ

Η αλήθεια είναι πως ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι δεν είχε κάποια «χτυπητή αδυναμία» στο παιχνίδι του, αλλά ήταν φοβερά επιρρεπής στους τραυματισμούς. Όπως άλλωστε προαναφέρθηκε, αγωνίστηκε με την ΑΕΚ σε 126 ματς σε όλες τις διοργανώσεις, έχοντας όμως βιώσει σε μία πενταετία 4 σοβαρούς τραυματισμούς, με τους δύο να προέρχονται από… σπάσιμο του χεριού και τον μεγαλύτερο να χρονολογείται από τον Δεκέμβρη του 2017 έως τον Απρίλιο της καινούργιας χρονιάς.
C8jyM1wXUAE7ebQ.jpg

Άμεση συνέπεια των τραυματισμών του, αποτέλεσαν τα 32 ματς πρωταθλήματος που δεδομένα έχει απωλέσει, στα οποία, αν και θεωρείται οξύμωρο, η ΑΕΚ κατάφερε να ανταπεξέλθει και χωρίς τον βασικό κεντρικό αμυντικό της!

Οι κιτρινόμαυροι άλλωστε έχασαν μόλις 6 από αυτά τα ματς, με τα τρία τελευταία να λαμβάνουν χώρα κατά την διάρκεια της φετινής σεζόν και να λήγουν όλα με 3-2!

Ο άνθρωπος των ντέρμπι και η τελευταία του χρονιά στην Ελλάδα

Εξαιρώντας τους τραυματισμούς, είναι δεδομένο πως ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι είχε μία ικανότητα στο να βρίσκει δίχτυα απέναντι σε «μεγάλους» αντιπάλους. Γενικότερα, δεν ήταν ο ποδοσφαιριστής που σκόραρε με μεγάλη συχνότητα, αλλά όταν το έκανε, παρέμενε ανεξίτηλο στις μνήμες των φίλων της ΑΕΚ.

Έχει άλλωστε βρει δίχτυα 6 φορές σε όλες τις διοργανώσεις και τα γκολ του έχουν επιτευχθεί απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης, την Ξάνθη, τον ΠΑΟΚ δις, τον Παναθηναϊκό και βεβαίως τον Ολυμπιακό στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης στο κομβικό 2-1 της ΑΕΚ, που συνέβαλλε τα μέγιστα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.
tsigkrinski-livaja_1.jpg

Παρόλα αυτά η φετινή του χρονιά αποτέλεσε μακράν την χειρότερή του στην Ελλάδα και πιθανώς μία από τις πιο κακές στην καριέρα του. Ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι πραγματοποίησε μόλις 3 συμμετοχές στην Super League, δεν σκόραρε, υπέπεσε σε αρκετά λάθη και… άρχισε να φθείρεται από τους διαρκείς τραυματισμούς του.

Κορυφαία στιγμή του βεβαίως ήταν αδιαμφισβήτητα η απόφαση της ομάδας να διατελέσει ο Ουκρανός αρχηγός της ΑΕΚ στην αναμέτρηση απέναντι στον Άρη, στην οποία ναι μεν ηττήθηκε (2-1), αλλά επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση που έτρεφε προς το πρόσωπό του σύσσωμο το ελληνικό σωματείο.

Τελευταίο του ματς στην Ελλάδα ήταν και πάλι απέναντι στον Άρη, στην «λευκή ισοπαλία» των δύο ομάδων στην Αθήνα, με τον Τσιγκρίνσκι να αποχαιρετά την ΑΕΚ, σε ένα «ποδοσφαιρικό παραμύθι» με περίπλοκη κατάληξη.
tsigkrinski-chygrynskyi-zoria-aek-670x441.jpg

Το κλείσιμο ενός κύκλου πενταετίας για την «Ένωση»

Η αποχώρηση του Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι από την ΑΕΚ, σηματοδότησε ουσιαστικά και το κλείσιμο ενός κύκλου που καλά κρατούσε για μία πενταετία. Ο Ουκρανός στόπερ άλλωστε ήταν ο τελευταίος μαζί με τον Μιχάλη Μπακάκη που είχαν παραμείνει στην αμυντική γραμμή της ΑΕΚ, από το καλοκαίρι του 2016 και έπειτα, με τον Έλληνα ακραίο οπισθοφύλακα πλέον να μένει μόνος του.

Ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι αποχώρησε αισίως από την Ελλάδα και η ΑΕΚ αναζητά τον αντικαταστάτη του. Οι «κυκλοθυμικές» καταστάσεις και τα διαρκή σκαμπανεβάσματα του Ουκρανού δεν θα λησμονηθούν εύκολα, με τον Τσιγκρίνσκι να συνεχίζει την ποδοσφαιρική του πορεία, «παρέα» με το «τι θα γινόταν αν…» που μονίμως τον ακολουθεί…

Δημήτρης Μανάκος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης