Πρόσωπα

Dawn Staley: Το «χρυσό» κορίτσι του αμερικανικού μπάσκετ από τρία διαφορετικά πόστα!

Dawn Staley: Το «χρυσό» κορίτσι του αμερικανικού μπάσκετ από τρία διαφορετικά πόστα!
Η Τeam USA των γυναικών έφτασε σε ακόμη μία μεγάλη επιτυχία, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και διεύρυνε το σερί της στις 55 νίκες. Το «λιθαράκι» της σε αυτό το επίτευγμα πρόσθεσε η Dawn Staley.
Σχετικά Άρθρα

H Dawn Staley αν και έχει συμπληρώσει μόλις το 51ο έτος της ηλικίας της μπορεί να νιώθει... χορτασμένη από μετάλλια και επιτυχίες με την Τeam USA από τρεις διαφορετικές θέσεις. Αυτό υποστήριξε και η ίδια μετά την απονομή των μεταλλίων, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν θα καθοδηγήσει την ομάδα στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι (2024) και στο όγδοο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο.

«Συνέβαλα σε έξι χρυσά μετάλλια... είναι αρκετά. Νιώθω γεμάτη!» ήταν τα λόγια της Dawn Staley, η οποία σε έξι μεγάλες γιορτές του αθλητισμού επέστρεψε στην πατρίδα της με το χρυσό στις αποσκευές της. Αρχικά ως παίκτρια στην Ολυμπιάδα της Ατλάντας (1996), του Σίδνεϊ (2000) και της Αθήνας (2004), στη συνέχεια ως assistant coach στο Πεκίνο (2008) και στο Ρίο (2016) και στο τέλος ως πρώτη προπονήτρια στο Τόκιο (2020).



Ένα ασύλληπτο επίτευγμα, το οποίο δεν έχει πετύχει ποτέ κανένας άλλος σε οποιοδήποτε ομαδικό άθλημα και πλέον δεν βρίσκει το απαιτούμενο κίνητρο για να παραμείνει στη θέση της. Παράλληλα έγινε η πρώτη Αμερικανίδα αθλήτρια του μπάσκετ που κράτησε τη σημαία των ΗΠΑ σε τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων και συγκεκριμένα στην Αθήνα το 2004, αποδεικνύοντας πόση μεγάλη επιρροή αποτέλεσε για το γυναικείο μπάσκετ της χώρας της.

oaka.jpg

Δύο μεγάλες ηγετικές «φιγούρες» της τωρινής ομάδας της Τeam USA, Sue Bird και Diana Taurasi, με τις οποίες είχε στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες την σχέση προπονήτρια - παίκτριες, συνυπήρξαν και ως συμπαίκτριες στην Ολυμπιάδα της Αθήνας, ενώ το 2008 και τo2016 τις κατεύθυνε η DawnStaleyαπό τη θέση της assistant coach.

athens.jpg

Ακόμη μία αθλήτρια της αμερικανικής ομάδας η οποία συνδέεται με την Dawn Staley παραπάνω από το χρυσό μετάλλιο του Τόκιο είναι η A'ja Wilson. Η Αμερικανίδα ομοσπονδιακή προπονήτρια έχει συνεργαστεί με την 25χρονη power forward τόσο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας (2018), όπου κατέκτησαν την πρώτη θέση, όσο και στο South Carolina, πανηγυρίζοντας τον τίτλο του NCAA το 2017.

wilson.jpg

Η Dawn Staley ξεκίνησε την καριέρα της στο WNBA το 1999, όταν επιλέχθηκε στο Νο.9 του draft από τις Charlotte Sting και παρέμεινε εκεί για έξι σεζόν, ενώ μετά από μία μόλις σεζόν με τη φανέλα των Houston Cornets αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Η θέση που αγωνιζόταν ήταν εκείνη της οργανώτριας, καθώς το μπασκετικό της IQ «ξεχείλιζε» αλλά το μόλις 1.68 ύψος της δεν της επέτρεπε άλλη θέση μέσα στο παρκέ.

Σε επτά χρονιές που αγωνίστηκε στα παρκέ του WNBA, κατάφερε να παρευρεθεί σε έξι All Star Game. Το «μικρόβιο» της προπονητικής εμφανίστηκε άμεσα και από το 2000 κάθισε στον πάγκο κολεγιακών ομάδων, όπως του Temple και του South Carolina, όπου συνεχίζει μέχρι και σήμερα.

LOS ANGELES, CA - JULY 25:  Dawn Staley and Doug Bruno of the USA Women’s Select Team look on during the game against the USA Women's National Team on July 25, 2016 at Galen Center in Los Angeles, California. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this Photograph, user is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Mandatory Copyright Notice: Copyright 2016 NBAE (Photo by Juan Ocampo/NBAE via Getty Images)

Η διαδρομή της στην προπονητική μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με την αντίστοιχη καριέρα του Μάικ Σιζέφσκι στους πάγκους, o οποίος έχει γυρίσει την πλάτη του στο ΝΒΑ για λογαριασμό του NCAA, ενώ έχει κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο με την Team USA ως βοηθός προπονητή και head coach.

usa_4.jpg

H Dawn Staley αποχωρεί με ψηλά το κεφάλι και γεμάτη επιτυχίες από την Τeam USA, καταγράφοντας ένα σερί νικών 44-0 ως προπονήτριά της. Έκανε το ντεμπούτο της ως αθλήτρια μόλις 19 ετών στα μικρά κλιμάκια της ομάδας και αποχωρεί ως μία θρύλος του αμερικανικού γυναικείου μπάσκετ.

Νίκος Τσώτας

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης