Πρόσωπα

Έντιν Τζέκο: Ο «Κύκνος του Σαράγεβο» συνεχίζει το ταξίδι του στην Ίντερ

Έντιν Τζέκο: Ο «Κύκνος του Σαράγεβο» συνεχίζει το ταξίδι του στην Ίντερ
Από τις σφαίρες του Σαράγεβο μέχρι το κορυφαίο επίπεδο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ο Έντιν Τζέκο έμαθε να μην φοβάται αλλά να ονειρεύεται, κάνοντας αυτό που ξέρει καλύτερα: βάζοντας γκολ.
Σχετικά Άρθρα
«Μετά τον πόλεμο ήμασταν μια γενιά παιδιών με απλά όνειρα. Θέλαμε να παίξουμε ποδόσφαιρο εν καιρώ ειρήνης». Μεγαλώνοντας στο Σαράγεβο κατά τη διάρκεια του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας, ο Έντιν Τζέκο έμαθε από μικρός τη σκληρή πλευρά της ζωής. Μικρός έπαιζε συχνά ποδόσφαιρο με μπάλα φτιαγμένη από κολλητική ταινία, σε αλάνες με συντρίμμια του πολέμου. Μια μέρα η μητέρα του, Μπέλμα, του απαγόρευσε να βγει να παίξει σώζοντάς του τη ζωή, καθώς η συγκεκριμένη αλάνα βομβαρδίστηκε ολοσχερώς.
Τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματα του Τζέκο έγιναν στη Ζελέζνιτσαρ από το 2003 έως το 2005 χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Ξεκίνησε να αγωνίζεται ως μέσος, αλλά δεν άργησε να μετατοπιστεί στην επίθεση, έχοντας ως ποδοσφαιρικό του ίνδαλμα τον Αντρέι Σεβτσένκο. Το καλοκαίρι του 2005 μετακόμισε στην Τσεχία για λογαριασμό της Τέπλιτσε και έπειτα από δύο καλές χρονιές πήρε τη μεγάλη μεταγραφή στη Βόλφσμπουργκ για 4 εκ. ευρώ. Εκεί έγινε μέλος της ιστορικής σεζόν 2008/09 για τους «Λύκους» κατακτώντας τον τίτλο στη Γερμανία, κάνοντας «μαγικά» μαζί με τους Γκραφίτε και Μισίμοβιτς.
trio-infernale-misimovic-dzeko.jpg
Στη Bundesliga ο Τζέκο έπαιξε εκπληκτικό ποδόσφαιρο σκοράροντας κατά ριπάς (πρώτος σκόρερ Bundesliga 2009/10 με 22 γκολ), και έτσι ήρθε η μεταγραφή στη Μάντσεστερ Σίτι τον Ιανουάριο του 2011 έναντι 37 εκ. ευρώ. Στο Μάντσεστερ θα ζήσει την επική κατάκτηση του πρωταθλήματος με αλησμόνητο 3-2 απέναντι στην Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς. Μάλιστα ήταν αυτός που ισοφάρισε σε 2-2 στις καθυστερήσεις του αγώνα, πριν το δραματικό φινάλε με το γκολ του Αγουέρο. Τρία χρόνια αργότερα, στην κατάκτηση της Premier League του 2013/14 θα σημειώσει 26 γκολ παρότι υπήρχαν στην ομάδα ποδοσφαιριστές όπως ο Κουν Αγουέρο και ο Άλβαρο Νεγρέδο.
Μετά τα εντυπωσιακά επιτεύγματα σε Γερμανία και Αγγλία, ο Τζέκο πήγε στη Ρόμα σε μια νέα πρόκληση στην καριέρα του. Στη Ρώμη θα κερδίσει το βραβείο του πρώτου σκόρερ της Serie A με 29 γκολ τη σεζόν 2016/17. Μάλιστα θα περάσει μερικές αξέχαστες βραδιές όπως το 3-0 απέναντι στη Μπαρτσελόνα για το Champions League, ανατρέποντας το 4-1 του Καμπ Νου.
Κατά τη διάρκεια της περσινής σεζόν, ο Τζέκο σημείωσε 13 γκολ σε Serie A και Europa League, ενώ την αγωνιστική περίοδο 2019/20 σκόραρε 19 φορές στις αντίστοιχες διοργανώσεις. Η εκτελεστική δεινότητα και η συνέπεια στο παιχνίδι του «Διαμαντιού της Βοσνίας», μαγνήτισε την Ίντερ που βλέπει στο πρόσωπο του Τζέκο τον ιδανικό αντικαταστάτη του Ρομέλου Λουκάκου. Εξάλλου ο Τζέκο βρίσκεται στη λίστα με τους 10 παίκτες που σκόραραν τα περισσότερα γκολ στον 21ο αιώνα!
Στους «νερατζούρι» ο Τζέκο θα συναντήσει τον… παλιόφιλο Αλεξάνταρ Κολάροφ, με τον οποίο ήταν συμπαίκτες στη Μάντσεστερ Σίτι και τη Ρόμα. «Δεν μπορεί να δραπετεύσει ο ένας από τον άλλο», δήλωσε για τον Σέρβο αριστερό μπακ ο Έντιν Τζέκο. Επίσης, θα έχει ως προπονητή τον γνώριμό του από τις κόντρες Ρόμα-Λάτσιο, Σιμόνε Ιντζάγκι.
Πριν καλά καλά ανακοινωθεί επίσημα, ο Τζέκο πρόλαβε να σκοράρει σε φιλικό αγώνα απέναντι στη Ντιναμό Κιέβου, δείχνοντας πως έρχεται «πεινασμένος» στο Μιλάνο. Η ανακοίνωση της Ίντερ έγινε με ένα ιδιαίτερο βιντεάκι, καλωσορίζοντας τον «Κύκνο του Σαράγεβο» που υπέγραψε ως το 2023.
Οι δυσκολίες της ζωής συχνά διαμορφώνουν τους χαρακτήρες και στην περίπτωση του Τζέκο, σφυρηλατήθηκε ένας άνθρωπος που έμαθε να μην φοβάται αλλά να ονειρεύεται.

Αλέξανδρος Καρατσενίδης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης