Πρόσωπα

Κόντι Γκάκπο: Το εξτρέμ από το μέλλον που ξέρει να σκοράρει

Κόντι Γκάκπο: Το εξτρέμ από το μέλλον που ξέρει να σκοράρει

Καθήλωσε την δεξιά πλευρά της Μπενφίκα και απέδειξε πως φέτος, είναι η δική του σεζόν στην Αϊντχόφεν. Το «BN Sports» σας δίνει στο… πιάτο το νέο ταλέντο της Ολλανδίας…

«Ακόμα και ένας με προβλήματα όρασης ή ο χειρότερος γνώστης του ποδοσφαίρου, θα μπορούσε να αντιληφθεί τις ιδιότητές του». Ο επί 19 σκάουτερ της Αϊντχόφεν και από τους πιο έμπειρους στην ανάδειξη των ταλέντων στην Ευρώπη, Ρίνι Ντε Γκουτ, με αυτά λόγια απλώς έδειξε πως τα «σπλάχνα» του ολλανδικού συλλόγου περιέχουν έναν από τους ποδοσφαιριστές που θα κάνουν πάταγο στο μέλλον.

Ο Κόντι Γκάκπο βλέπει την αποχώρηση του Ντονιέλ Μάλεν ως την κατάλληλη ευκαιρία για να ξεδιπλώσει το ταλέντο του και ήδη, από τα πρώτα παιχνίδια της σεζόν, όλη η Ευρώπη μιλάει (ξανά) για αυτόν. Η πίστη στο πλάνο της Αϊντχόφεν, η αλλαγή θέσης και η δημιουργία ενός «διαφορετικού» εξτρέμ από το… παρελθόν.

Δεν υπήρχε άλλη ομάδα για εκείνον!

Γεννήθηκε στις 7 Μαΐου του 1999 στον Αϊντχόφεν της Ολλανδίας, από γονείς από το Τονγκό, οι οποίοι μόλις είχαν εγκατασταθεί στην χώρα της τουλίπας, ως μετανάστες για ένα καλύτερο μέλλον. Ο Γκάκπο, παρότι είχε καταγωγή από εκεί, δεν αντιμετώπισε ποτέ επιθέσεις ρατσισμού. Αντιθέτως, ήταν από τα πιο αγαπητά παιδιά στα σχολεία όπου πήγε και η πειθαρχία τον βοήθησε να μπει στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Σε πολύ μικρή ηλικία, έγινε αποδεκτός στις ακαδημίες της τοπικής ομάδας, με τον Ρίνι Ντε Γκουτ να είναι ο άνθρωπος που επέλεξε να τον εντάξει. Ο ενθουσιασμός του νεαρού ποδοσφαιριστή ήταν τεράστιος, αφού ήταν υποστηρικτής του συλλόγου και παρά τις προσφορές που είχε από άλλες ομάδες.
b693cf28-cb3d-43fc-b1bf-9fd3211af46b_image2645164789051084364.jpg

Ταλέντο ως στόπερ αλλά… «διαμάντι» στα εξτρέμ!

Γρήγορα το ταλέντο του έγινε εμφανές στους ανθρώπους της Αϊντχόφεν. Η εξέλιξή του ήταν ραγδαία και ο προβιβασμός στα μεγαλύτερα κλιμάκια, απότομος. Βέβαια, η λεπτομέρεια σε όλο αυτό, ήταν πως η αρχική του θέση ήταν στόπερ λόγω του ύψους του (έφτασε μέχρι και το 1,85 μ. σε ηλικία 15 ετών). Δυνατός στο ψηλό παιχνίδι, σωστός στις αποφάσεις όταν έπρεπε να κάνει τάκλιν αλλά και αγωνιστικόςπροσανατολισμός άλλου επιπέδου.

Η ωριμότητα που έβγαζε στον γήπεδο ήταν περισσότερη από την ηλικία του. Ωστόσο, την διαφορά την έκανε στο άλλο άκρο του αγωνιστικού χώρου. Συγκεκριμένα, σε ένα παιχνίδι πρωταθλήματος, ο τραυματισμός του βασικού εξτρέμ της ομάδας, δίνει την ευκαιρία στον μικρό Γκάκπο να δοκιμάσει τις δυνατότητες του στο επιθετικό κομμάτι.

Λίγα λεπτά ήταν αρκετά για καθιερωθεί σε εκείνη την θέση. Εξαιρετικός με αντίθετο πόδι και «άσος» στο να βρει δίχτυα. Η καριέρα του χτίστηκε πάνω στα «φτερά» και μόνο δικαίωση μπορεί να αισθάνεται.

Ντεμπούτο μόλις ενηλικιώθηκε και καθιέρωση…

Το τεράστιο ταλέντο του και τα 14 γκολ σε 25 συμμετοχές, δεν άφησαν περιθώρια αμφισβήτησης για το αν πρέπει να κάνει ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα. Ήταν τελευταίες αγωνιστικές της σεζόν 2017/18, σε ένα ματς κόντρα στην Φέγενοορντ, όταν ο Φίλιπ Κόκου τον ρίχνει στην αναμέτρηση. Ήταν η παρθενική του εμφάνιση στην πρώτη ομάδα, σε ηλικία μόλις 18 ετών. Από εκεί και πέρα, απλώς επιβεβαίωνε για ποιο λόγο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Ολλανδίας.

Την επόμενη χρονιά, ήταν μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης ομάδας. Για ακόμα μία σεζόν τα στατιστικάτου με τα «μικρά» κλιμάκια ήταν εντυπωσιακά, αφού μάτωσε 10 φορές τα αντίπαλα δίχτυα σε 11 ματς. Παράλληλα, πρόσθεσε 16 συμμετοχές με τους άνδρες και με τις πέντε του ασίστ, απλώς έφτιαξε τις βάσεις για να πάρει ακόμα περισσότερο χρόνο στις επόμενες σεζόν.

Τα «αστέρια» που δεν έγιναν ποτέ εμπόδιο και οι ατυχίες…

Η Αϊντχόφεν φημίζεται για τους μεγάλους παίκτες που είχε στην μεσοεπιθετικής γραμμή. Το 2019/20, όταν και ο Γκάκπο μπήκε για τα καλά στην πρώτη ομάδα, είδε τον Στίβεν Μπέρχβαϊν να έχει πάρει την φανέλα βασικού στο… «σπίτι» του και τον άλλοτε άσο του ΟλυμπιακούΜπρούμα να δείχνει κομμάτια της ποιότητάς του.

Ωστόσο, όσες φορές μπήκε ως αλλαγή έκανε την πραγματική διαφορά και όλα έδειχναν πως είναι ένας ολοκληρωμένος εξτρέμ για τον σύλλογο. Η έλευση του Ρότζερ Σμίντ, τον έφερε στην πρώτη γραμμή, καθώς ο Γερμανός κόουτς έχει ιδιαίτερη αδυναμία στους νεαρούς ποδοσφαιριστές (βλέπε Μαντουέκε). Όμως, η μοίρα είχε διαφορετικά σχέδια για τον 21χρονο εξτρέμ.

Ήταν ένα από τα «θύματα» του κορωνοϊού στην αρχή σεζόν, μένοντας για σημαντικό διάστημα εκτός, με αποτέλεσμα να χάσει την θέση του από τους Τόμας και Γκέτσε. Παράλληλα, η αλλαγή συστήματος σε 4-4-2, με τους Ζάχαβι και Μάλεν στην επίθεση, δεν άφηνε περιθώρια να αγωνιστεί ο Γκάκπο.

Πάνω που άρχισε να παίρνει μπρος, ήρθε και ένας τραυματισμός στο γόνατο, που τον άφησε εκτός για αρκετό καιρό, με αποτέλεσμα να μην πάρει τον απαραίτητο χρόνο συμμετοχής. Ακόμα και έτσι, μέτρησε 11 γκολ σε 29 ματς ενώ μοίρασε και τρεις ασίστ, δηλώνοντας παρών για τη φετινή χρονιά.

Ο «άρχοντας» των προκριματικών…

Είναι η τρίτη σερί χρονιά, που ο 22χρονος εξτρέμ κάνει την διαφορά στα προκριματικά των ευρωπαϊκών αγώνων. Ότι και αν συνέβη στα μέσα της σεζόν, ο νεαρός άσος ήταν πάντα παρών στους συγκεκριμένουςαγώνες και τα στατιστικά του, το μαρτυράνε. Το 2019/20, έπαιξε σε τέσσερα ματς και σκόραρε ένα τέρμα κόντρα στον Απόλλωνα Λεμεσού για τα play off του Europa League.

Πέρσι, ήταν εκπληκτικός, παρότι έγιναν μονά ματς. Σκόραρε δύο φορές κόντρα στην Μούρα στο τελικό 5-1 και άλλη μία φορά επί Ρόζενμποργκ, στο 2-0 για τα προκριματικά του Europa League. Μετέπειτα στους ομίλους, είχε μία ένα γκολ με μία ασίστ κόντρα στον ΠΑΟΚ. Φέτος, δείχνει την αξία του και στα προκριματικά του Champions League, όπου μέχρι τώρα μετράει δύο γκολ σε πέντε αγώνες, με το ματς της Μπενφίκα να είναι το αποκορύφωμα από όσα μπορεί να προσφέρει.

Το σημαντικό, έμεινε για το τέλος. Μπορεί να είναι μόλις 22 ετών αλλά έχει περάσει όλη του την ζωή στην Αϊντχόφεν. Άπαντες το γνωρίζουν αυτό. Πάλεψε, έμεινε, καθιερώθηκε και στο παιχνίδι με την Μίντιλαντγια την ρεβάνς του τρίτου προκριματικού, πήρε και το περιβραχιόνιο. Θα ήταν σύμπτωση, αν δεν το έπαιρνε και στο παιχνίδι με την Μπενφίκα. Ο Κόντι Γκάκπο είναι έτοιμος να γραφτεί στην ιστορία του ολλανδικού ποδοσφαίρου…

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης