Πρόσωπα

Ερντέμ Τσαν: Από δεξί... χέρι της Φενέρ στον πάγκο των Γιούτα Τζαζ!

Ερντέμ Τσαν: Από δεξί... χέρι της Φενέρ στον πάγκο των Γιούτα Τζαζ!

Ο Ερντέμ Τσαν θα ζήσει το δικό του όνειρο, καθώς από τη νέα σεζόν θα κάθεται στον πάγκο των Γιούτα Τζαζ ύστερα από εννέα χρόνια στη Φενέρμπαχτσε και στη θέση του assistant coach.

Σχετικά Άρθρα

Το ΝΒΑ απέδειξε περίτρανα για ακόμη μία φορά ότι είναι φανατικός θαυμαστής των Ευρωπαίων προπονητών, με αποτέλεσμα οι... ανοιχτόμυαλοι Γιούτα Τζαζ να εμπιστευτούν μία θέση στο τεχνικό επιτελείο του Κουίν Σνάιντερ στον Ερντέμ Τσαν. Συγκεκριμένα ο Τούρκος προπονητής θα έχει ρόλο assistant coach στους «μορμόνους», οι οποίοι τα τελευταία χρόνια αποτελούν μία από τις πιο σταθερές ομάδες της δυτικής περιφέρειας και τα «εφόδια» που θα αποκομίσει αναμένεται να είναι... μπόλικα.

Η συμπάθεια της ομάδα από τη Γιούτα για το ευρωπαϊκό στυλ παιχνιδιού εμφανίστηκε το 2014, όταν εμπιστεύτηκε το «τιμόνι» της στον Κουίν Σνάιντερ, ο οποίος προηγουμένως είχε διατελέσει βοηθός του Ετόρε Μεσίνα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας (2012-13) και είχε γνωρίσει από πρώτο... χέρι τα μυστικά της Ευρωλίγκας. Παράλληλα στο τεχνικό του τιμ βρίσκεται από την περσινή σεζόν και ο άλλοτε παίκτης του ΠΑΟΚ, Ντελ Ντεμπς, ο οποίος διαθέτει πλούσια ευρωπαϊκή εμπειρία ως αθλητής.

cska.jpg

Ο Ερντέμ Τσαν πρόκειται να είναι μόλις ο δεύτερος Τούρκος προπονητής στα χρονικά του ΝΒΑ, όπου θα συμμετάσχει στο προπονητικό staff κάποιας ομάδας, μετά τον Μεχμέτ Οκούρ, ο οποίος το 2016 βρέθηκε στους Φοίνιξ Σανς ως προπονητής εξέλιξης παικτών. Φυσικά πριν πάρει... σάρκα και οστά η μετακίνηση αυτή χρειάστηκε να περάσει από διάφορα τεστ η συνεργασία των δύο πλευρών και εκείνος φαίνεται πως πήρε άριστα με τόνο.

utah.jpg

Ο Τούρκος προπονητής κλήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια από τους Γιούτα Τζαζ στο Summer League και καθοδήγησε τους νεαρούς παίκτες του οργανισμού ως πρώτος προπονητής. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί πριν τρία χρόνια, όταν οι Τζαζ είχαν προσφέρει στο τέλος τριετές συμβόλαιο στον Φώτη Κατσικάρη, επιδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο ότι επιθυμούν το ευρωπαϊκό στοιχείο στον τρόπο παιχνιδιού τους.

Ο Ερντέμ Τσαν είναι από τους ανερχόμενους προπονητές στη γειτονική χώρα και παρότι στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του έχει εργαστεί από τη θέση του βοηθού, φαίνεται να υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες προς το πρόσωπό του. Η υπόθεσή του και η πορεία του θυμίζει αρκετά εκείνη του Δημήτρη Ιτούδη, ο οποίος βρέθηκε στο πλευρό του Ζέλικο Ομπράντοβιτς για αρκετά χρόνια και έχοντας διαπρέψει στην Ευρωλίγκα, άνοιξε τα φτερά του και «πέταξε» μόνος του.

zeliko.jpg

Το όνομα του Τούρκου προπονητή έχει συνδυαστεί κυρίως με την φανταστική πορεία της Φενέρμπαχτσε τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, καθώς παραμένει πιστός στρατιώτης από την ίδια θέση εδώ κα εννέα χρόνια. Προπονητές όπως ο Σιμόνε Πιανιτζάνι, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ο Ιγκόρ Κοκόσκοφ του εμπιστεύτηκαν με κλειστά μάτια την σημαντικότερη θέση στον σύλλογο μετά από αυτούς και δεν έπεσαν... έξω.

fener.jpg

Η «άκαρπη» αναμονή του, μετά την αποχώρηση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ώστε να αναλάβει χρέη πρώτου προπονητή, φαίνεται πως τον οδήγησε σε αδιέξοδο, βλέποντας τους ιθύνοντες της Φενέρμπαχτσε να δίνουν αρχικά τα «κλειδιά» της ομάδας στον Ιγκόρ Κοκόσκοφ και ύστερα στον Σάσα Τζόρτζεβιτς, ο οποίος ήλπιζε μέχρι την τελευταία στιγμή ότι θα έχει την πολύτιμη βοήθεια του Τσαν την επόμενη σεζόν.

Οι υπογραφές έπεσαν και πλέον ο Ερντέμ Τσαν είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τον Ιγκόρ Κοκόσκοφ στα παρκέ του ΝΒΑ (assistant coach στους Mάβερικς), επιθυμώντας να ξεπεράσει τους δασκάλους του και να διεκδικήσει ότι του στέρησαν στη Φενέρμπαχτσε.

Νίκος Τσώτας

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης