Πρόσωπα

Λιζ Μιλς: Η κόουτς που μέσω Αφρικής έγραψε ιστορία και άνοιξε τον δρόμο!

Λιζ Μιλς: Η κόουτς που μέσω Αφρικής έγραψε ιστορία και άνοιξε τον δρόμο!
Η Λιζ Μιλς μπορεί να μην έφτασε μέχρι την «πηγή» και να ήπιε νερό στο Afrobasket 2021, όμως κατάφερε να αποτελέσει πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση για τις υπόλοιπες γυναίκες προπονήτριες που ονειρεύονται να βρεθούν στην τελική φάση μιας μεγάλης διοργάνωσης.
Σχετικά Άρθρα

Η ποσοτική υπεροχή τον ανδρικού φύλου στους πάγκους των ομάδων σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο μοιάζει να μειώνεται με το πέρασμα των χρόνων και αρκετές αξιόλογες γυναίκες προπονήτριες αποκτούν μία ευκαιρία. Το πάτημα έχει δοθεί κυρίως από το ΝΒΑ, όπου ολοένα και περισσότερες ομάδες εμπιστεύονται τις γυναίκες κόουτς και τις μεταφέρουν στο πλευρό σπουδαίων τεχνικών.

Αυτό το φαινόμενο πλέον έκανε την εμφάνισή του και στην τελική φάση του Afrobasket 2021 που διεξήχθη στη Ρουάντα, με τη Λιζ Μιλς να γίνεται η πρώτη γυναίκα προπονήτρια που καθοδηγεί Εθνική ομάδα Ανδρών σε μία τόσο μεγάλη διοργάνωση. Συγκεκριμένα η Μιλς με τις παραστάσεις της και τις οδηγίες της κατάφερε να περάσει την Κένυα από την προκριματική φάση, επικρατώντας της ισχυρής Ανγκόλας με 74-73 και να της δώσει το εισιτήριο για το Afrobasket μετά από 28 χρόνια απουσίας.

KENYA.jpg

Όμως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά από ομάδα της Αφρικής που παραχωρεί τα κλειδιά της σε γυναίκα προπονήτρια, με τη Μπενίν να έχει την «ταμπέλα» της πρωτοπόρου, καθώς συνεργάστηκε με την Μπριγκίτε Τόνον. Η κατάληξη δεν ήταν ιδανική, καθώς αποκλείστηκαν στα προκριματικά για το Afrobasket 2017.

zambia.jpg

Η Τόνον αποτέλεσε έμπνευση για την Λιζ Μιλς, η οποία έβαλε στόχο να ακολουθήσει τα βήματά της και δεν στάθηκε εκεί μόνο αλλά την προσπέρασε. Η τεχνικός της Κένυας γεννήθηκε στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας και το μπάσκετ εμφανίστηκε στην ζωή της απότομα και σχετικά αργά. Στα 15 της ξεκίνησε να παρακολουθεί αγώνες και μετά τις σπουδές της γύρω από την προπονητική ετοίμασε τις βαλίτσες της για την Αφρική όπου δούλεψε εθελοντικά.

Στη συνέχεια προσπάθησε να αποκομίσει εμπειρίες σε διάφορους συλλόγους ως πρώτη προπονήτρια, ενώ κατάφερε να μεγαλώσει το βιογραφικό της με τις παρουσίες της στα τεχνικά επιτελεία των Εθνικών Ζάμπια και Καμερούν. Όταν έφτασε η πρόταση στα χέρια της από την Κένυα υπήρξαν δύο σκέψεις στο μυαλό της. Από τη μία η χαρά για την μεγάλη προοπτική και από την άλλη άγχος για τον τρόπο που θα μπορέσει να επιβληθεί σε άνδρες αθλητές που δεν έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν με προπονητή διαφορετικού φύλου.

Ο σκοπός της να υπάρξει πραγματική ισότητα στο χώρο της προπονητικής στο άμεσο μέλλον, να ενδυναμώσει το γυναικείο κίνημα και να αποτελέσει τον άνθρωπο που θα ανοίξει αυτό τον δρόμο, έδιωξαν όλες τις αρχικές αρνητικές σκέψεις και επικράτησε ο ενθουσιασμός.

AWARD.jpg

Η Κένυα ξεπέρασε τον εαυτό της και μόνο με την παρουσία της στην διοργάνωση, ενώ λίγο έλειψε να προκριθεί στα προημιτελικά. Το μεγαλύτερο κέρδος όμως είναι η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο της Λιζ Μιλς και το μήνυμα που έστειλε στις υπόλοιπες Ομοσπονδίες Εθνικών ομάδων, ώστε να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στην επόμενη γενιά γυναικών προπονητών.  

Νίκος Τσώτας

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης