Πρόσωπα

Γκους Χίντινκ: Έβαλε τέλος σε μία προπονητική καριέρα 34 χρόνων στο αγαπημένο του άθλημα!

Γκους Χίντινκ: Έβαλε τέλος σε μία προπονητική καριέρα 34 χρόνων στο αγαπημένο του άθλημα!

Τις τελευταίες του ημέρες ως προπονητής διένυσε στον πάγκο της Κουρασάο ο Γκους Χίντινκ, ο οποίος ανακοίνωσε το τέλος της προπονητικής του καριέρας, και την απόσυρσή του από το ποδόσφαιρο, σε ηλικία 74 ετών, και ύστερα από μία πολύ σπουδαία καριέρα.

Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση του Γκους Χίντινκ. Ο 74άχρονος τεχνικός, ύστερα από μία καριέρα 34 ετών, έβαλε τέλος σε ένα υπέροχο ποδοσφαιρικό παραμύθι και ανακοίνωσε πως ήρθε η ώρα να αποσυρθεί. Ο χρόνος άλλωστε είναι και στην δική του περίπτωση αμείλικτός.

Δώδεκα διαφορετικές ομάδεςαναρίθμητες διακρίσεις, και πρώτο παιχνίδι ως προπονητής στον πάγκο της Αϊντχόφεν το μακρινό… 1987! Τελευταία του δουλειά στον πάγκο της Κουρασάο, όπου παραβρέθηκε μόλις για δύο αναμετρήσεις (δύο νίκες) και αποχώρησε έπειτα από συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας.

Κάπως έτσι μπήκε και το τέλος. Δεν μπορεί πλέον να αναζητά τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Τα χρόνια πέρασαν και τα 722 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, από ένα σημείο και έπειτα, αποκτούν ένα ειδικό βάρος, με τον τίτλο του «έμπειρου προπονητή», να παύει να συντροφεύεται πλέον από θετικό πρόσημο.

hiddink-netherlands.jpg

Ο Χίντινκ άρχισε την καριέρα του ως πρώτος προπονητής στην Αϊντχόφεν τον Μάρτιο του 1987, ύστερα από περίπου 4 χρόνια ως βοηθός. Στην πρώτη πλήρη σεζόν του κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Ακολούθησε μία εξαιρετική πορεία σε διασυλλογικό και εθνικό επίπεδο που τον έφερε στους πάγκους των ΦενέρμπαχτσεΒαλένθια (δύο φορές), Ολλανδία (δύο φορές), Ρεάλ Μαδρίτης, Μπέτις, Νότια Κορέα, Αϊντχόφεν, Αυστραλία, Ρωσία, Τσέλσι (δύο φορές υπηρεσιακός), Τουρκία, Άνζι, Κίνα Κ21 και Κουρασάο.

Μία από τις κορυφαίες διακρίσεις του είναι η πορεία μέχρι τα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2002, ως τεχνικός της συνδιοργανώτριας Νότιας ΚορέαςΤέσσερα χρόνια νωρίτερα είχε φτάσει στην ίδια φάση με την Εθνική Ολλανδίας και έξι χρόνια αργότερα με τη Ρωσία στο EURO 2008. Σε διασυλλογικό επίπεδο μετράει ένα Διηπειρωτικό με τη Ρεάλ Μαδρίτης το 1998, ένα Κύπελλο Αγγλίας με την Τσέλσι το 2009έξι πρωταθλήματα και τέσσερα κύπελλα Ολλανδίας με την Αϊντχόφεν.

hiddink_221827.jpg

Οι «ομηρικές» του μάχες στους πάγκους, η ιδιαίτερη σχέση του με τον Γιόχαν Κρόιφ, και το καλύτερο ματς της καριέρας του

Μεγάλος του αντίπαλος στους προπονητικούς πάγκους ήταν αδιαμφισβήτητα ο Λέον Μπεενχάκερ, με τον οποίο είχε αναμετρηθεί 11 φορές, κυρίως επί ολλανδικού εδάφους, αλλά και ο Γιόχαν Κρόιφ,  μιας και συναντήθηκαν ως αντίπαλοι την δεκαετία του 90’, με τον δεύτερο να επικρατεί τρεις διαδοχικές φορές.

Η γνωριμία τους άλλωστε και οι επικές τους μάχες στους προπονητικούς πάγκους, αλλά και μπροστά στους δημοσιογράφους (το 2009 ο Κρόιφ κατέκρινε τον Χίντινκ για τον αποκλεισμό της Τσέλσι από το Champions League), από τις οποίες δεν προέκυψε σε καμία από τις 9 φορές που τέθηκαν αντιμέτωποι, ισοπαλία, έκαναν τον Χίντινκ να «πενθήσει» την ημέρα του θανάτου του Γιόχαν Κρόιφ, αποστέλλοντας μία συγκινητική επιστολή.

Απεναντίας, ο Τέο Βονκ, όσο αφορά τους προπονητές, αποτέλεσε τον μοναδικό που συνάντησε τον Χίντινκ για τουλάχιστον 8 φορές από τον… αντίπαλο πάγκο, αλλά δεν τον κέρδισε ποτέ (πέντε ήττες και τέσσερις ισοπαλίες)/

Τέλος, ο Ολλανδός προπονητής, θα παραμείνει αλησμόνητος και για το πιο… ιδιαίτερο ματς της καριέρας του. Το 4-4 ανάμεσα στην Τσέλσι και την Λίβερπουλ στο Στάμφορντ Μπριτζ, στο πλαίσιο της προημιτελικής φάσης του Champions League του 2009, την ίδια σεζόν που κατέκτησε και το FA Cup δηλώνοντας εκστασιασμένο!

Dr4c3cIWoAAolzO.jpg

Στις 28 Μαρτίου του 2021 όμως το όνειρο ολοκληρώθηκε. Μία εκπληκτική καριέρα έλαβε τέλος, και ο Γκους Χίντινκ έδωσε το τελευταίο του παιχνίδι, το οποίο αποδείχθηκε και νικηφόρο απέναντι στην Κούβα (1-2)!  

Όπως άλλωστε και το πρώτο του ματς απέναντι στον Άγιαξ, (1-0 το 1987), το οποίο δεν θα ξεχάσει ποτέ! Οι 100 νίκες επί ευρωπαϊκού εδάφους σε 200 ματς μιλούν από μόνες τους. Και ο Ολλανδός άφησε τους αριθμούς και την εμπειρία του να αναδεικνύουν στους νεότερους που δεν τον πρόλαβαν, την δουλειά του που τόσο θα λησμονηθεί…

Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης