Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως ο όμιλος Marfin διασφαλίζοντας 60 χιλ θέσεις εργασίας στηρίζει την πραγματική οικονομία…

  Πως ο όμιλος Marfin διασφαλίζοντας 60 χιλ θέσεις εργασίας στηρίζει την πραγματική οικονομία…
Πραγματική οικονομία σημαίνει υπό την κλασσική εννοιολογική προσέγγιση, την υπαρκτή οικονομική δραστηριότητα.
Ως πραγματική οικονομία θεωρείται η παραγωγή, π.χ. ο πρωτογενής τομέας έχει πραγματική παραγωγική διάσταση ή ο δευτερογενής.
Πραγματική οικονομία αποτελούν και οι λοιποί παραγωγικοί τομείς που παράγουν προϊόντα σημαντικής προστιθέμενης αξίας
Η οικονομία όσων δεν ασχολούνται με πραγματικά αγαθά αλλά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο προσφέρουν υπηρεσίες που δεν πολλαπλασιάζουν τα πραγματικά αγαθά, νοείται ως επικουρική οικονομία ή μη πραγματική.
Στον τομέα αυτό πολλαπλασιάζονται οι «αξίες», χωρίς να υπάρχει άμεσος πολλαπλασιασμός  αγαθών. Η «αγορά» είναι ένα κλασσικό παράδειγμα τέτοιας οικονομίας.
Η αγορά δίνει αξιακό περιεχόμενο στα αγαθά, μετατρέπει  το υλικό σε αξία.
Οι τράπεζες, ο τουρισμός ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
Πραγματική οικονομία λοιπόν δεν είναι οι τράπεζες, αλλά οι επιχειρήσεις που παράγουν.
Στο πλαίσιο αυτό ποιος είναι οι ρόλος της Marfin στην πραγματική οικονομία;
Πρωτίστως να αναφερθεί ότι στον όμιλο Marfin εργάζονται περίπου 60 χιλ άνθρωποι που σημαίνει ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους βάση θέσεων απασχόλησης.
Σε μια περίοδο όπου η ανεργία καλπάζει η διασφάλιση των θέσεων εργασίας είναι μείζονος σημασία.
Η Marfin δραστηριοποιείται σε τομείς που μπορεί να θεωρηθούν πραγματική οικονομία, π.χ. τα γαλακτοκομικά προιόντα, γρήγορης εστίασης, μεταφορές υπό μια έννοια.
Οι κλάδοι τράπεζες και υγεία δεν ανήκουν στην πραγματική οικονομία αλλά σε δραστηριότητες που πολλαπλασιάζουν αξίες.
Αξιολογώντας τον όμιλο Marfin με όρους πραγματικής οικονομίας, που αφορούν το οικονομικό και κοινωνικό σύνολο και αξιολογώντας τον όμιλο Marfin με όρους αύξησης της αξίας με αγοραίους όρους μπορούν νε εξαχθούν ορισμένα συμπεράσματα.
Η Marfin στηρίζει την πραγματική οικονομία και αποτελεί μέλος της διασφαλίζοντας 60 χιλ και πλέον θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα παράγεται πρωτογενώς αξία.
Σε μια οικονομία με έντονο καθοδικό κύκλο όμως η μετατροπή της πραγματικής οικονομίας σε αξία πολλαπλασιαστική είναι ιδιαίτερα δύσκολη και δυσχερής.
Ποιο είναι το συμπέρασμα ότι η Marfin στηρίζει την πραγματική οικονομία αλλά η μετατροπή του πλούτου σε αγοραία αξία θα απαιτήσει χρόνο καθώς θα πρέπει ο καθοδικός κύκλος να μετατραπεί σε ανοδικό οικονομικό κύκλο.
Απλά για να έρθουν υπεραξίες στους μετόχους σε όσους αξιολογούν την Marfin με όρους αγοράς θα πρέπει να κάνουν υπομονή έως ότου να αλλάξει η τάση του οικονομικού κύκλου.
Η Marfin αποτελεί μέρος της πραγματικής οικονομίας. Όμως ο πλούτος αυτός για να αυξηθεί με όρους αγοράς χρειάζεται χρόνο….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης