Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πώς θα μειώσετε τη δόση του δανείου σας μέχρι 70% - Ποιοί δεν ωφελούνται από τη ρύθμιση μετά τον καθορισμό των εύλογων δαπανών διαβίωσης

Πώς θα μειώσετε τη δόση του δανείου σας μέχρι 70% - Ποιοί δεν ωφελούνται από τη ρύθμιση μετά τον καθορισμό των εύλογων δαπανών διαβίωσης
Το ποσό του ενοικίου για την εξασφάλιση πρώτης κατοικίας προστίθεται ξεχωριστά στα οικονομικά στοιχεία που δηλώνει ο δανειολήπτης
Μείωση της δόσης των δανείων τους (στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά) μέχρι και 70% θα μπορούν να πετύχουν οι δανειολήπτες, μετά τον καθορισμό των εύλογων δαπανών διαβίωσης, που όρισε το Συμβούλιο Ιδιωτικού Χρέους.
Έτσι, οι δαπάνες για μία 4μελή οικογένεια (δύο ενήλικες και δύο παιδιά) ορίζεται στα 1.347 ευρώ καθαρά, δηλαδή χωρίς δαπάνες για φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, ενοίκια ή δόσεις δανείου.
Επίσης για έναν ενήλικα οι ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης καθορίζονται στα 537 ευρώ το μήνα, για δύο ενήλικες με ένα παιδί στα 1.126 ευρώ, για δύο ενήλικες με τρία παιδιά στα 1.568 ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, για ένα άτομο οι εύλογες μηνιαίες δαπάνες διαβίωσης ανάλογα με την ομάδα που ανήκει είναι από 537 ευρώ έως 682 ευρώ, για ένα ζευγάρι από 906 ευρώ έως 1.160 ευρώ, για έναν ενήλικα με ένα παιδί από 758 ευρώ έως 962 ευρώ, για ένα ζευγάρι με ένα παιδί από 1.126 ευρώ έως 1.440 ευρώ, για ένα ζευγάρι με δυο παιδιά 1.347 ευρώ έως 1.720 ευρώ, για ένα ζευγάρι με δυο παιδιά και επιπλέον εξαρτώμενο μέλος από 1.555 ευρώ έως 2.016 ευρώ. Για ένα ζευγάρι με τρία παιδιά από 1.568 ευρώ έως 2000 ευρώ για ζευγάρι με τρία παιδιά και ένα εξαρτώμενο μέλος από 1.776 ευρώ έως 2.296 ευρώ και τέλος για ζευγάρι με 4 παιδιά 1788 ευρώ έως 2.280 ευρώ.
Οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης αφορούν τα έξοδα που κάνει ένα νοικοκυριό πέραν αυτών που απαιτούνται για την εξασφάλιση κατοικίας. Συνεπώς το ποσό του ενοικίου για την εξασφάλιση πρώτης κατοικίας, προστίθεται ξεχωριστά στα οικονομικά στοιχεία που δηλώνει ο δανειολήπτης.
Να σημειωθεί ότι στον υπολογισμό των εύλογων δαπανών διαβίωσης δεν προσμετρώνται:
- Δαπάνες για αγορά ειδών πολυτελείας (κοσμήματα, πολύτιμοι λίθοι, ρολόγια, κτλ) και υπηρεσιών πολυτελείας (υπηρεσίες οικιακών βοηθών, μπέιμπυ-σίτερς, καθαριστηρίων, κτλ) καθώς και έξοδα τυχερών παιγνίων (ΛΟΤΤΟ, τζόκερ, στοίχημα, λαχεία, καζίνο, κτλ)
- Δαπάνες για ιδιωτικά σχολεία.
- Δαπάνες για ιδιωτική νοσοκομειακή περίθαλψη.
- Δαπάνες για ιδιωτική ασφάλιση (υγείας, κατοικίας, κτλ.)

Πώς θα γίνεται η ρύθμιση του δανείου
Αν για παράδειγμα μία οικογένεια με ένα παιδί έχει συνολικό εισόδημα 1.600 ευρώ και ένα δάνειο 700 ευρώ και οι δαπάνες του όπως έχουν οριστεί είναι 1.281 ευρώ, τότε η δόση που θα πρέπει να καταβάλλει μηνιαίως είναι 320 ευρώ.
Επίσης μία οικογένεια με δύο παιδιά, που έχουν μηνιαίο εισόδημα 2.000 ευρώ και στεγαστικό δάνειο 1.000 ευρώ και οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης του ανέρχονται στα 1.527 ευρώ, τότε η δόση του μειώνεται στα 470 ευρώ.
Επίσης ένα ζευγάρι με τρία παιδιά που είχε μηνιαίο εισόδημα 2.300 ευρώ και δάνειο 500 ευρώ, η δόση μειώνεται –με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης – στα 300 ευρώ.

Ποιοι δεν εντάσσονται στην ρύθμιση
Όταν μία οικογένεια έχει μηνιαίο εισόδημα 2.200 ευρώ και ένα δάνειο 700 ευρώ, η δόση του δεν μειώνεται, αφού αν αφαιρεθούν οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης (1.500 ευρώ), το ποσό που απομένει είναι ίδιο με το ύψος της δόσης του δανείου.
Επίσης μία οικογένεια που έχει τρία παιδιά, μηνιαίο εισόδημα 3.000 ευρώ και δόση δανείου 1.000 ευρώ, αν αφαιρεθούν οι δαπάνες διαβίωσης (1.000 ευρώ) τότε όπως προκύπτει θα συνεχίσει να πληρώνει το ίδιο ποσό.
Αμετάβλητη παραμένει η δόση δανείου ύψους 500 ευρώ για μια οικογένεια που έχει τρία παιδιά και ένα εξαρτώμενο ενήλικα, με μηναίο εισόδημα 2.800, μετά την αφαίρεση των δαπανών διαβίωσης (2.300 ευρώ).
Όπως ανακοινώθηκε από την 1 Ιανουαρίου 2015 οι δανειολήπτες θα μπορούν, με βάση τα ποσά που ανακοινώθηκαν, να επαναδιαπραγματεύονται με τις τράπεζες τις δόσεις των δανείων τους, σε συνδυασμό και με τις λύσεις που προβλέπονται στον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών.
Υπενθυμίζεται ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας περιγράφει όλα τα βήματα και τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθούν τράπεζες και δανειολήπτες, προκειμένου να επαναφέρουν σε «ορθή» πορεία τα δάνεια.
Μεταξύ των άλλων προβλέπεται η καταβολή μικρότερης δόσης, μείωση του επιτοκίου, περίοδος χάριτος, προσωρινή αναβολή πληρωμής των δόσεων, επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής. Προβλέπεται ακόμα και η διαμονή στο σπίτι που έχει αποκτηθεί με στεγαστικό, έναντι ενοικίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης