Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προεκλογικό δώρο της κυβέρνησης - Αναστέλλονται οι δόσεις των δανείων των επιχειρήσεων έως το τέλος του έτους - Δεκάδες αιτήσεις στις τράπεζες

Προεκλογικό δώρο της κυβέρνησης - Αναστέλλονται οι δόσεις των δανείων των επιχειρήσεων έως το τέλος του έτους - Δεκάδες αιτήσεις στις τράπεζες
Το νέο προεκλογικό δώρο της κυβέρνησης δίνει τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να αιτηθούν την αναστολή καταβολής δόσεων
Δεκάδες είναι τα αιτήματα που υποβάλλονται στις τράπεζες από επιχειρήσεις και επαγγελματίες για τη μη καταβολή των δόσεων - μέχρι το τέλος του έτους - για δάνεια που έχουν λάβει με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Η δυνατότητα αυτή δίνεται με τη νέα υπουργική απόφαση – λίγες μέρες πριν τις εκλογές – που υπέγραψε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προκειμένου να ελαφρυνθούν οικονομικά οι ιδιωτικές επιχειρήσεις ώστε να συνεχίσουν τη λειτουργία τους απαλλαγμένες από την υποχρέωση καταβολής της δόσης.
Το νέο προεκλογικό δώρο της κυβέρνησης δίνει τη δυνατότητα στους δανειολήπτες των εγγυημένων από το ελληνικό δημόσιο δανείων, να αιτηθούν την αναστολή καταβολής δόσεων, κατόπιν συμφωνίας του πιστωτικού ιδρύματος και χωρίς να επέρχεται αύξηση της ήδη ανειλημμένης εγγυητικής ευθύνης του δημοσίου και επιμήκυνση της συνολικής διάρκειας των εγγυημένων δανείων.
Επίσης, προβλέπεται ότι οι συμβατικοί τόκοι των δόσεων που αναστέλλονται, καταβάλλονται από τους δανειολήπτες κατά το μέρος που τους βαρύνει, ενώ οι επιπλέον τόκοι που θα προκύψουν λόγω της αναστολής, βαρύνουν εξ ολοκλήρου τους δανειολήπτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη στις τράπεζες καταφθάνουν δεκάδες αιτήματα που ζητούν να υπαχθούν στην εν λόγω ρύθμιση, οι οποίες με τη σειρά τους ελέγχουν εάν πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή στις διατάξεις της Υπουργικής Απόφασης και εγκρίνουν ή απορρίπτουν τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων.
Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων, μαζί με τα δικαιολογητικά, μπορούν να υποβάλλονται στις τράπεζες το αργότερο ως τις 31 Ιουλίου 2014.

Ειδικότερα, με την Υπουργική Απόφαση:
•    Παρέχεται η ευχέρεια σε όσες επιχειρήσεις και όσους επαγγελματίες το επιθυμούν να τύχουν αναστολής καταβολής των χρεολυσίων των οφειλόμενων δόσεων της περιόδου από 31.12.2013 έως 31.12.2014, με μόνη υποχρέωση από μέρους τους την καταβολή του συνόλου των τόκων που θα προκύψουν για το χρονικό διάστημα της αναστολής.
•    Τα χρεολύσια των δόσεων, των οποίων η καταβολή αναστέλλεται, προσαυξάνουν αντίστοιχα και αποπληρώνονται μαζί με τις αμέσως επόμενες δόσεις του δανείου, μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής, χωρίς επιμήκυνση της συνολικής διάρκειας του δανείου.


Οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση
1. Nα έχουν εξοφλήσει τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές, πριν από την έναρξη της περιόδου αναστολής, και τυχόν οφειλόμενη προμήθεια ασφαλείας.
2. Nα βρίσκονται σε λειτουργία (προσκόμιση του τελευταίου υποβληθέντος Ε3 και της τελευταίας υποβληθείσας περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ ή του τελευταίου υποβληθέντος Ε1 για όσους δεν έχουν υποχρέωση υποβολής Ε3).
3. Να μην έχουν υπαχθεί, ούτε να έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα του Ν. 3588/2007, όπως ισχύει.
4. Η αναστολή να οδηγεί σε αύξηση της καθαρής παρούσας αξίας του δανείου (με την έννοια ότι η καθαρή παρούσα αξία των αναμενόμενων ταμειακών ροών μετά την αναστολή είναι μεγαλύτερη σε σχέση με την καθαρή παρούσα αξία των αντίστοιχων ταμειακών ροών σε περίπτωση εκκαθάρισης).
5. Η αναστολή να πραγματοποιείται επί ίσοις όροις τόσο για το εγγυημένο, όσο και για το μη εγγυημένο τμήμα των αναστελλόμενων δόσεων, κατ' αναλογία με τα εφαρμοζόμενα για τα μη εγγυημένα από το δημόσιο δάνεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης