Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σάλλας (Πειραιώς): Έτοιμες οι τράπεζες για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων - Όχι στο ξεπάγωμα των πλειστηριασμών

Σάλλας (Πειραιώς): Έτοιμες οι τράπεζες για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων - Όχι στο ξεπάγωμα των πλειστηριασμών
H στρατηγική της κυβέρνησης να επιστραφούν τα 11,4 δισ. του ΤΧΣ στον EFSF ή να χρησιμοποιηθούν ως κεφαλαιακό απόθεμα της νέας πιστωτικής γραμμής είναι επικίνδυνη διαδικασία
(upd5)Την ετοιμότητα των ελληνικών τραπεζών για την εφαρμογή της ρύθμισης για τη διευθέτηση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Τρ. Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, μετά το πέρας της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού, Α. Σαμαρά, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου και των διοικήσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Alpha, Εθνική, Eurobank, Πειραιώς).
"Οι τράπεζες είναι έτοιμες, σε τεχνικό επίπεδο, για τη ρύθμιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων", δήλωσε ο Μ. Σάλλας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.
Οι τράπεζες είναι έτοιμες και σε τεχνικό επίπεδο να αρχίσουν την εφαρμογή του νόμου για τα κόκκινα δάνεια αμέσως μετά την ψήφισή του από τη Βουλή, εξήγησε χαρακτηριστικά ο κ. Σάλλας.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Τρ. Πειραιώς, η διαχείριση των κόκκινων δανείων θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία.
Ταυτόχρονα ο κ. Σάλλας απέρριψε το ενδεχόμενο άρσης του μέτρου της απαγόρευσης των πλειστηριασμών στην τρέχουσα συγκυρία.
"Δεν υπάρχει ζήτημα ξεπαγώματος των πλειστηριασμών. Δεν υπάρχει λόγος να συμβεί κάτι τέτοιο τώρα", εξήγησε ο κ. Σάλλας.
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι στη σύσκεψη συζητήθηκε και η επόμενη μέρα των τραπεζών, μετά τα stress tests, καθώς πλέον ανοίγει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση της οικονομίας. 

Βενιζέλος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για την πιστωτική γραμμή μέχρι τα τέλη 2014 - Στόχος να επιτευχθεί πριν την εκλογή ΠτΔ
Ανοιχτό άφησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, το ενδεχόμενο η συμφωνία με την τρόικα για την εποχή μετά το μνημόνιο και την πιστωτική γραμμή να επιτευχθεί στις αρχές του επόμενου χρόνου, 2015 και όχι μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.
Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε, ωστόσο, βέβαιος πως η συμφωνία θα έχει επιτευχθεί πριν την έναρξη της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τον Φεβρουάριο του 2015 και πριν προκύψουν «ανάγκες» για τη χώρα.
«Στόχος είναι όλα να έχουν λήξει ως τις 8 Δεκεμβρίου. Εν πάση περιπτώσει, θα προλάβουμε πριν προκύψουν ανάγκες. Έχουμε έναν σχεδιασμό που μας επιτρέπει να φτάσουμε σε μια συμφωνία πριν την έναρξη της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.
Οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης έρχονται τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφεύγει να επιβεβαιώσει την ημερομηνία επιστροφής της τριμερούς στην Αθήνα, ενώ παράλληλα οι δανειστές έχουν αποστείλει στην Αθήνα e-mail με το οποίο θέτουν και πάλι επί τάπητος 19 ζητήματα που η κυβέρνηση πίστευε πως είχε «κλείσει».

Παρόντες στη σύσκεψη, από πλευράς κυβέρνησης, ήταν πλην των κ. κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Από την πλευρά των τραπεζών, στη συνάντηση συμμετείχαν οι κ.κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς (Εθνική), Μιχάλης Σάλλας (Πειραιώς), Δημήτρης Μαντζούνης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Eurobank).

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr
Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθεί το ζήτημα της χρήσης του αδιάθετου κεφαλαίου των 11,4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
H στρατηγική της κυβέρνησης να επιστραφούν τα 11,4 δισεκ. του ΤΧΣ στον EFSF ή να χρησιμοποιηθούν ως κεφαλαιακό απόθεμα της νέας πιστωτικής γραμμής είναι επικίνδυνη διαδικασία.
Ακόμη και αν υπάρχει option επιστροφής στο ΤΧΣ, τα κεφάλαια του Ταμείου δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν για ξένους σκοπούς.
Εναλλακτικό σενάριο είναι να χρησιμοποιηθούν τα 8 δισε από τα 11,4 δισεκ. των κεφαλαίων του Ταμείου και τα υπόλοιπα 3,4 δισεκ. να παραμείνουν στο ΤΧΣ για λόγους ασφαλείας των τραπεζών.
Πέραν των κεφαλαίων του ΤΧΣ ένα άλλο ζήτημα που θα εξεταστεί είναι η διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Σημειώνεται ότι χθες, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών είχε συνάντηση με τον νέο υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, με τους εκπροσώπους των τραπεζών να ζητούν διευκρινίσεις για τη ρύθμιση που αφορά τα «κόκκινα» δάνεια.

Οι αντικειμενικές αδυναμίες του νομοσχεδίου για τα κόκκινα δάνεια
Γιατί θα αποτύχει το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια όπως όλες οι ρυθμίσεις που έχουν υπάρξει τα τελευταία χρόνια;
Η κυβέρνηση παρουσίασε νομοθετική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια και η πρώτη αντίδραση των τραπεζιτών ήταν ότι στο σκέλος των στεγαστικών δανείων ήταν απαράδεκτη και στα επιχειρηματικά δάνεια ασαφής με πολλά κενά και ακόμη περισσότερες δυσλειτουργίες.
Τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια φθάνουν τα 84 δισεκ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα σε επίπεδο ομίλων.
Κορυφαία τραπεζικά στελέχη με τα οποία συνομίλησε το bankingnews.gr ανέφεραν τα εξής.
1)Υπό την αναμονή των νέων ρυθμίσεων αλλά και των αναφορών του ΣΥΡΙΖΑ για σεισάχθεια στα προβληματικά δάνεια μέρος των δανειοληπτών καθυστερεί ή αναβάλει την κάλυψη των υποχρεώσεων του.
Τις τελευταίες 2 εβδομάδες οι καθυστερήσεις στην πληρωμή δόσεων ή άλλων κινήσεων, έχουν αυξηθεί σημαντικά αναφέρει τραπεζικό στέλεχος και το αποδίδει στις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια και στο γενικότεροι ασταθές πολιτικό κλίμα.
2)Οι νέες ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια συνολικά δεν επιλύουν το πρόβλημα και θα έχουν την τύχη παλαιότερων ρυθμίσεων που κατέληξαν στην πράξη ημίμετρα στην αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
3)Στα στεγαστικά δάνεια οι τραπεζίτες θεωρούν 100% λάθος ηθικά και τεχνικά να δέχεται το κράτος ότι έχει απομειωθεί η εμπορική αξία των ακινήτων και αυτό να περνάει σε ρύθμιση, από την οποία όμως δεν θα ωφεληθούν οι συνεπείς δανειολήπτες.
Το κράτος νομιμοποίησε μια παράνομη και ηθικά μεμπτή αποτίμηση της αξίας των ακινήτων.
Ο συνεπής δανειολήπτης στεγαστικού δανείου θα πληρώνει το στεγαστικό δάνειο του όταν θα γνωρίζει ότι το κράτος νομιμοποιεί και αποδέχεται μείωση της εμπορικής αξίας του ακινήτου έως 30%.
Δηλαδή το κράτος ευνοεί τον ασυνεπή δανειολήπτη ή αυτόν που δεν μπορεί να πληρώσει έναντι του δανειολήπτη που παραμένει συνεπής στις υποχρεώσεις του.
Πως είναι δυνατό το κράτος νομοθετώντας να αποδέχεται μείωση της εμπορικής αξίας των ακινήτων κατά 30% και αυτό να μην ισχύει για όλους τους δανειολήπτες;
Πρόκειται για ηθικό τερατούργημα που νομιμοποίησε η κυβέρνηση με αυτή την άστοχη ρύθμιση.
4)Ενόχληση προκάλεσε στους τραπεζίτες η ρύθμιση να σπάσει ένα προβληματικό στεγαστικό δάνειο στα δύο σε ένα τμήμα που μπορεί να εξυπηρετηθεί και σε ένα άλλο που θα αρχίσει να αποπληρώνεται σε 15 χρόνια.
Το ερώτημα είναι το διπλό δάνειο πως θα ποσοτικοποιηθεί;
Δηλαδή μπορεί ένας δανειολήπτης να ζητήσει το 50% του δανείου να μπει στην δεύτερη κατηγορία της 15ετίας;
Το δεύτερο σκέλος του στεγαστικού δανείου που θα μπει σε καθεστώς παγώματος για να αποπληρωθεί μετά από 15 χρόνια θα ισούται με το 30% της αξίας του δανείου όση θα είναι και η μείωση της εμπορικής αξίας την οποία νομιμοποίησε το κράτος;
5)Στα επιχειρηματικά προβληματικά δάνεια είναι εύλογο αναφέρουν οι τραπεζίτες να ζητείται η συναίνεση του 51% των πιστωτών αλλά στο σκέλος των διαγραφών το όριο των 500 χιλιάδων και το όριο του 75% της καθαρής περιουσιακής θέσης του οφειλέτη προβληματίζει.
6)Στο σκέλος του δικαιώματος υπαγωγής, ποιος επιχειρηματίας θα δεχθεί να περάσει στον έλεγχο των τραπεζών έως και το 90% του ενεργητικού και ο επιχειρηματίας αυτός να αισθάνεται ότι….θα μπορέσει να ανακτήσει την εταιρία του και σε τι βάθος χρόνου.
7)Οι επιχειρηματίες χάνουν τον έλεγχο των επιχειρήσεων τους και το ερώτημα είναι μπορεί οι τράπεζες να μετεξελιχθούν σε εταιρίες holding δηλαδή σε εταιρίες συμμετοχών αποκτώντας πλειάδα εταιριών που δεν έχουν καμία σχέση με το τραπεζικό αντικείμενο;

Το συμπέρασμα
Οι τραπεζίτες δεν κρύβουν την απογοήτευση και δυσφορία τους με τις νέες ρυθμίσεις για τα προβληματικά δάνεια.
Ειδικά στα στεγαστικά εγείρεται μείζον θέμα ηθικής τάξης μεταξύ συνεπών και ασυνεπών δανειοληπτών και βεβαίως η κατηγοριοποίηση σε δύο ζώνες με αποπληρωμή μετά από 15 χρόνια εγείρει πολλά ερωτηματικά.
Επίσης στα επιχειρηματικά η μετατροπή των τραπεζών σε εταιρίες holding είναι ένα λάθος μήνυμα προς το τραπεζικό σύστημα.
Η ΕΚΤ ζητάει τις τράπεζες να εστιαστούν αυστηρά στο τραπεζικό τους αντικείμενο…..και οι τράπεζες στην Ελλάδα μεταξύ άλλων θα αποκτήσουν τον έλεγχο προβληματικών και υπερδανεισμένων εταιριών.
Δεν είναι αυτός ο σκοπός του banking παγκοσμίως.

(Πρώτη ενημέρωση: Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014, ώρα 14:18)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης