Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ενέκρινε τη συμφωνία Ελλάδας - δανειστών το EWG - Στο Eurogroup της 23ης/11 η αποδέσμευση των 2 δισ.

Ενέκρινε τη συμφωνία Ελλάδας - δανειστών το EWG - Στο Eurogroup της 23ης/11 η αποδέσμευση των 2 δισ.
Το EuroGroup της Δευτέρας θα αξιολογήσει τη συμφωνία και θα αποδεσμεύσει τη δόση των 2 δισ. ευρώ και τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
(upd)Την έγκρισή του για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ελλάδος και δανειστών έδωσε σήμερα το Euro Working Group, ανοίγοντας το δρόμο για την οριστική αποδέσμευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα και του πακέτου των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από το Eurogroup.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, στον απόηχο της συμφωνίας ελληνικής κυβέρνησης – δανειστών, το Εurogroup είναι έτοιμο να αποδεσμεύσει τα κεφάλαια προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ύψους 10 δισ. ευρώ και την υποδόση των 2 δισ. ευρώ.
Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης έκανε λόγο για θετικά νέα, σημειώνοντας ότι το Euro Working Group καλωσόριζε την πρόοδο που επετεύχθει ανάμεαα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των δανειστών.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, το σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από την ελληνική βουλή την Πέμπτη.
Το Eurogroup θα συνεδριάσει τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015.
Επίσης, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, ανέφερε ότι η συμφωνία αυτή ανοίγει το δρόμο προκειμένου να υπάρξει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 2 δις ευρώ προς την Ελλάδα.
Εν τω μεταξύ ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρθηκε και στα δημοσιονομικά της Γαλλίας, τονίζοντας ότι η Κομισιόν θα επανεκτιμήσει τον προϋπολογισμό της Γαλλίας, όταν και θα καταστούν απόλυτα σαφή και γνωστά τα κόστη για τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας που πρόκειται να ληφθούν.


Τσακαλώτος: Συμφωνήσαμε και για τα κόκκινα δάνεια - Νέο EWG στις 20/11
Σήμερα το πρωί το Euro Working Group επικύρωσε ότι υπήρξε συμφωνία με τους θεσμούς, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.
Ο υπουργός χαρακτήρισε θετικές τις δηλώσεις από την Κομισιόν και δύσκολη τη διαπραγμάτευση, με μοχλό πίεσης την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Συμφωνήσαμε και για τα κόκκινα δάνεια - Είναι η στρατηγική, δεν απαιτείται νομοθετικό έργο - Ο υπουργός ανέφερε ότι υπήρξε συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών και για τα κόκκινα δάνεια.
Όπως διευκρίνισε υπήρξε συμφωνία για τη στρατηγική και δεν απαιτείται νομοθετικό έργο.
«Θα τη δουλεύουμε εν καιρώ», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, την Πέμπτη το βράδυ θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, ενώ την Παρασκευή θα συνεδριάσει εκ νέου το EWG για επιβεβαίωση.
Τα 2 δισ. μπορούν να απελευθερωθούν για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου, τόνισε, ενώ σημείωσε ότι οι θεσμοί θα είναι εδώ και την Παρασκευή.
«Θα συζητήσουμε την παρακάτω πορεία», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Έχουμε ανάγκη να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες ώστε να στραφούν στην ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
«Θέλουμε τράπεζες να κάνουν τη δουλειά τους, όχι απλά να έχουν το κεφάλι πάνω από το νερό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως εξήγησε, η βασική ένσταση των δανειστών ήταν η κουλτούρα της μη πληρωμής.
Θεωρούν ότι είναι συστατικό προβλήματος των εσόδων.
Δίνουμε ένα περιθώριο στους οφειλέτες του Δημοσίου. Το περιθώριο αυτό θα μειώνεται όσο η οικονομία θα ανακάμπτει, δήλωσε ο υπουργός αναφερόμενος στις 100 δόσεις.

Σταθάκης: Δύσκολος συμβιβασμός - Επιτυχία η διατήρηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για το 60%
Επιτυχία χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, το γεγονός ότι διατηρείται το ποσοστό προστασίας της πρώτης κατοικίας για τουλάχιστον το 60% των δανειοληπτών.
Ωστόσο παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση κατέληξε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό.
Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει αναπροσαρμογή της μηνιαίας δόσης στεγαστικών με την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου και το εισόδημα.
Και πρόσθεσε ότι εάν δεν μπορεί ο δανειολήπτης να καλύψει το δάνειο του, αίρεται η προστασία με την τράπεζα να καλείται να εφαρμόσει τον κώδικα.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:

Θετική εξέλιξη - Τσακαλώτος: Επήλθε συμφωνία με τους δανειστές - Συνεδριάζουν σήμερα 17/11 EWG και ESM για τα 10 δισ.

Οριστική συμφωνία επιτεύχθηκε μεταξύ Ελλάδος και δανειστών στα ανοικτά μέτωπα των κόκκινων δανείων, των πλειστηριασμών και του ΦΠΑ εξέλιξη που ουσιαστικά ξεμπλοκάρει τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και πλέον και τα 4 βιβλία προσφορών θα κλείσουν επιτυχώς.
Ο Ε. Τσακαλώτος ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε αργά χθες το βράδυ από το ξενοδεοχείο Hilton ότι Ελλάδα και δανειστές συμφώνησαν...στα ανοικτά μέτωπα.
Εν τω μεταξύ συνεδριάζει σήμερα 17/11 ο ESM για να εγκρίνει τα 10 δισεκ. που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς έχει επέλθει προκαταρκτική συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς.
Το Euro Working Group σήμερα 17 Νοεμβρίου θα αξιολογήσει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου στο νέο Euro Working Group θα κλειδώσει η οριστική συμφωνία.
Στις 23 Νοεμβρίου θα συνεδριάσει το Eurogroup όπου θα σφραγίσει την οριστική συμφωνία Ελλάδος δανειστών.
Οι εξελίξεις αυτές είναι πολύ θετικές καθώς οι τράπεζες θα καταφέρουν να κλείσουν τα βιβλία προσφορών τους στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
....και οι 4 τράπεζες θα πετύχουν να ανακεφαλαιοποιηθούν ΕΠΙΤΥΧΩΣ. 


Το πλαίσιο της πρότασης

Προκαταρκτική συμφωνία επιτεύχθηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών όσον αφορά τους πλειστηριασμούς και τα κόκκινα δάνεια.
Τα βασικά σημεία της προκαταρκτικής συμφωνίας είναι

Στα στεγαστικά δάνεια το όριο είναι 170 χιλιάδες με τα περιουσιακά στοιχεία να αντιπροσωπεύουν το 25% της αντικειμενικής αξίας, χωρίς γυναίκα και παιδιά.
Τα εισοδηματικά κριτήρια που επιλέγηκαν είναι όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης ανά άτομο 8.180 ευρώ ή συνολικά 13.917 ευρώ και για κάθε παιδί 3.361 ευρώ.
Το εισοδηματικό κριτήριο για την τετραμελή οικογένεια  είναι 20.639.
Με βάση το εισοδηματικό κριτήριο από 25 έως 60 χιλιάδες αυξάνεται η αντικειμενική αξία του ακινήτου για μια οικογένεια στα 230 χιλιάδες ευρώ.
Το όριο διαβίωσης με πολλαπλασιαστή 1,7 διαμορφώνεται στις 35.086 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια για τρία χρόνια.
Πριν κλείσει το Πρόγραμμα θα γίνει μια νέα αξιολόγηση της πρότασης που έχει συμφωνηθεί.
Το μεικτό εισόδημα που θα αξιολογηθεί είναι 13.906 ευρώ για ένα άτομο,  δυο άτομα 23.659 ευρώ και κάθε παιδί 5.714 ευρώ.
Το συνολικό μεικτό εισόδημα διαμορφώνεται στα 35.086 ευρώ της πρότασης που έχει συμφωνηθεί. 
Με βάση την κυβέρνηση πρώτη φορά διαμορφώνεται ένα κοινωνικό  δίχτυ προστασίας
Για το 2016 το κόστος για το ελληνικό κράτος θα είναι 100 εκατ ευρώ.
Στις προτάσεις ακόμη εξετάζεται η προσαρμογή του ακινήτου στην εμπορική αξία.
Η δόση που θα δίνει κάθε μήνα ένας δανειολήπτης θα καθοριστεί απο την εμπορική αξία ενώ η τράπεζα θα αξιολογεί το εισόδημα του κάθε δανειολήπτη για το τι δόση μπορεί να καταβάλλει.
Η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού διακτηρείται.
Θα επαναξιολογηθεί και συνταχθεί νέος κώδικας δεοντολογίας όπου η Τράπεζα της Ελλάδος θα διαδραματίσει καίριο ρόλο.
Έχει συμφωνηθεί να κλειδώνουν οι δόσεις από το 2016 και για τρία χρόνια κάθε δανειολήπτης  πληρώνει σταθερά την ίδια δόση.
Ειδική αναφορά στην διαπραγμάτευση υπήρξε για όσους σκόπιμα αποφεύγουν να πληρώσουν τις δόσεις τους, οι θεσμοί θεωρούν ότι το ποσοστό αυτών είναι μεγάλο.
Πιθανόν η τράπεζα να επιβάλλει την ανανέωση όλων των φακέλων των δανείων ώστε να αξιολογείται η περιουσιακή κατάσταση του κάθε δανειολήπτη.
Από τα 1.200.000 στεγαστικά δάνεια, τα 400.013 ανήκουν στην κατηγορία των κόκκινων δανείων εκ των οποίων 170.000 προβληματικά δάνεια έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσελη.
Κατά βάση ο μέσος όρος των στεγαστικών είναι 90.000-100.000 ευρώ
Τα προβληματικά στεγαστικά δάνεια δεν θα πουληθούν σε funds, αν και αυτό θα το κρίνει κάθε τράπεζα.

(πρώτη ενημέρωση 17 Νοεμβρίου 2015, 00:39)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης