Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η αποτυχία ξανά στον ορίζοντα – Δεν δίνει πράσινο φως για την βιωσιμότητα του χρέους το ΔΝΤ, εξυφαίνεται 4ο μνημόνιο το 2018

Η αποτυχία ξανά στον ορίζοντα – Δεν δίνει πράσινο φως για την βιωσιμότητα του χρέους το ΔΝΤ, εξυφαίνεται 4ο μνημόνιο το 2018
Όταν μια χώρα είναι αδιάφορη επενδυτικά….πεθαίνει οικονομικά....σε αυτή την θέση βρίσκεται η Ελλάδα
Η αποτυχία εξυφαίνεται – για μια ακόμη φορά – στον οικονομικό ορίζοντα της Ελλάδος καθώς οι ενδείξεις είναι πολύ ανησυχητικές.
Μπορεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει ότι θα κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση αλλά αυτή η επιτάχυνση της διαδικασία δεν είναι τίποτε άλλο από επιβεβαίωση του άγχους έναντι των δανειστών.
Τι σημαίνει όμως αποτυχία ξανά στον ορίζοντα;

1)Το ΔΝΤ δεν θα δώσει το πράσινο φως στην βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδος.
Πηγή προσκείμενη στο Ταμείο «υποστηρίζει ότι δεν έχουν αλλάξει ζωτικής σημασίας παραδοχές για την Ελλάδα, το πρωτογενές πλεόνασμα παραμένει στο 3,5%, οι ρυθμοί ανάπτυξης που θα έρθουν θα είναι χαμηλότεροι των προσδοκώμενων και το σημαντικότερο όλων δεν έχει διασφαλιστεί ακόμη η σταθερότητα της οικονομίας καθώς ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι δεν θα χρειαστεί και 4ο μνημόνιο η Ελλάδα».
Το πρώτο στοιχείο λοιπόν είναι ότι το ΔΝΤ δεν θα δώσει το πράσινο φως για την βιωσιμότητα του χρέους στην έκθεση που θα παρουσιάσει προς τα τέλη Νοεμβρίου του 2016.

2)Η ΕΚΤ θα συντάξει επίσης έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και όπως αναφέρει αρμόδια πηγή «δεν μπορεί να υπάρξουν δύο εκθέσεις βιωσιμότητας μια του ΔΝΤ και μια της ΕΚΤ που να καταλήγουν σε διαφορετικά συμπεράσματα».
Εάν και η ΕΚΤ δεν δώσει το πράσινο φως – επειδή δεν θα το έχει δώσει και το ΔΝΤ – προφανώς θα είναι αδύνατη η ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Έχει αποκλειστεί η 8η Δεκεμβρίου του 2016 και τίθεται ερωτηματικό εάν θα ενταχθούν στις 9 Μαρτίου του 2017.

3)Η Ελλάδα προσπαθεί να υποχρεώσει τους δανειστές να οριστικοποιήσουν με σαφήνεια το χρονοδιάγραμμα διευθέτησης του χρέους αλλά αυτό το χρονοδιάγραμμα – πέραν από την γενικόλογη ανάλυση βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα – δεν έχει καθοριστεί.
Η πραγματική λύση για το χρέος όπως όλοι αναγνωρίζουν δεν μπορεί να έρθει πριν τις γερμανικές εκλογές.
Οι γερμανικές εκλογές θα διεξαχθούν μάλλον Σεπτέμβριο του 2017 οπότε τέλη του 2017 ή αρχές του 2018 θα αποφασίσουν να διευθετήσουν – κοινώς μπαλώσουν το ελληνικό χρέος.

4)Δυστυχώς λύση για το ελληνικό χρέος δεν θα υπάρξει ούτε το 2018, τα μέτρα που έχουν εξεταστεί είναι απαράδεκτα, δεν καθιστούν βιώσιμο το χρέος και κρατούν σε μόνιμη ομηρία την Ελλάδα.
Π.χ. εάν ο ESM αγοράσει 10 δισεκ. από τα 21 δισεκ. του δανείου του ΔΝΤ το μόνο όφελος της Ελλάδος θα είναι η μείωση των επιτοκίων περίπου 3% η Ελλάδα θα γλιτώνει 300 εκατ ευρώ το χρόνο τόκους.
Αυτή είναι η περιβόητη βοήθεια – λύση για το ελληνικό χρέος.
Έχει εξεταστεί και μια επιμήκυνση αλλά δεν θα ξεπερνάει τα 5 χρόνια οπότε πάλι το όφελος για την Ελλάδα θα είναι οριακό.

5)Πολλοί ξένοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να διαχειριστεί της λήξεις ομολόγων και την πορεία του προϋπολογισμού και το 2018 θα αποφασιστεί ένα 4ο μνημόνιο το οποίο θα είναι επικεντρωμένο στις τράπεζες.
Όπως έχει δείξει η εμπειρία ένα τέταρτο μνημόνιο θα οδηγήσει σε 4η ανακεφαλαιοποίηση όπου οι τράπεζες είτε μέσω της αναβαλλόμενης φορολογίας δηλαδή κρατικοποίηση, είτε με νέα κεφάλαια θα εξυγιάνει το μεγάλο πρόβλημα του ελληνικού banking που ονομάζεται NPLs και NPEs.

6)O ρόλος του ΔΝΤ είναι ασαφής.
Υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι το ΔΝΤ θέλει να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα γιατί διαβλέπει αποτυχία.
Εάν όμως αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα συμβούν τα εξής δύο τραγικά γεγονότα
Α)Θα εγκαταλειφθεί η πίεση για το χρέος
Β)Θα εγκαταλειφθεί η πίεση για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% μετά το 2018.
Ωστόσο όλοι δεν συμφωνούν με αυτή την παραδοχή.
Πιστεύουν κάποιοι ότι ακόμη αναζητείται φόρμουλα ώστε ο ESM να αποπληρώσει 10 δισεκ. δανείου του ΔΝΤ προς την Ελλάδα για να μειωθεί το επιτόκιο και εν συνεχεία να δώσει νέο δάνειο το ΔΝΤ αλλά δεν είναι σαφές πότε θα συμβεί αυτό , το πιθανότερο σενάριο να εξεταστεί τέλος του 2017 δηλαδή μετά τις γερμανικές εκλογές.

7)Ποιο είναι το συμπέρασμα από όλα αυτά ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει αποτύχει στην διαχείριση τόσο σημαντικών εξελίξεων για την οικονομία της Ελλάδος.
Δίνει μάχες εντυπώσεων δήθεν χτυπάει την διαπλοκή αλλά από την άλλη στα δομικά ζητήματα της χώρας που επηρεάζουν την οικονομία, τις τράπεζες και την αξιοπρέπεια της κοινωνίας έχει αποτύχει.
Όπως έχουμε επισημάνει στους κύκλους των επενδυτών η Ελλάδα είναι μια αποκρουστική και αδιάφορη χώρα.
Όταν μια χώρα είναι αδιάφορη επενδυτικά….πεθαίνει οικονομικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης