Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ξεκίνησε η διεθνής διόρθωση στα χρηματιστήρια;

tags :
Ξεκίνησε η διεθνής διόρθωση στα χρηματιστήρια;
Από τη (μικρή) Ελλάδα φαίνεται πως ξεκινά ο νέος κύκλος της παγκόσμιας χρηματιστηριακής διόρθωσης ο οποίος δεν περιορίζεται μόνο στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά φαίνεται πως εξαπλώνεται με ρυθμούς ταχύτατους και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού...

Οι φόβοι για το domino effect που μπορεί να έχει στα δημοσιονομικά του ευρωπαϊκού νότου η μετάδοση της ελληνικής κρίσης, σε συνδυασμό με τα μεγάλα ελλείμματα που εμφανίζουν όχι μόνο πολλές χώρες της Ευρωζώνης, αλλά και άλλες μεγάλες οικονομίες παγκοσμίως, όπως η αμερικανική, η βρετανική και η ιαπωνική, έχουν αρχίσει να επισκιάζουν τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και να «ζυγίσουν» αρνητικά τις εκτιμήσεις αναλυτών και επενδυτών.
Ασιατικά και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια «βασανίζονται» από μέρες τώρα, ενώ οι τρομαχτικές απώλειες που σημειώθηκαν χθες στη Wall Street προκάλεσαν πραγματικά ίλιγγο!
Μέσα σε λίγα λεπτά ο Dow Jones έφτασε να υποχωρεί έως και 1.000 (!) μονάδες, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες – σε ημερήσια βάση – από το 1987! Ο S&P 500 κατακρημνίστηκε έως και 8,6%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το Δεκέμβριο του 2008!
«Τα υψηλά επίπεδα φόβου ενδέχεται να σημαίνουν ένα πράγμα: Οι αγορές προεξοφλούν μια ακόμη κατάρρευση τύπου Lehman Brothers, που αυτή τη φορά θα συνδέεται με την οικονομική κρίση που ταλανίζει την Ευρώπη» επισημαίνει ο Ken Tower της Quantitative Analysis Services.
Η απροθυμία των αγορών να «δεχθούν» το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας ίσως να σημαίνει ότι οι προοπτικές για το Μάιο είναι μικρότερες, αναφέρουν άλλοι αναλυτές.
Ο Sam Stovall εκτιμά ότι πιθανότατα το Μάιο ο S&P 500 θα υποστεί διόρθωση μεταξύ του 10% και 15%.
Οι ασιατικές αγορές ενδέχεται να σημειώσουν υποχώρηση της τάξης του 17% σε βραχυπρόθεσμη σκοπιά, αν η Ελλάδα δεν ξεπεράσει την κρίση χρέους, σημείωνε πρόσφατα η BNP Paribas.
«Η οικονομική ανάκαμψη θα επιβραδυνθεί και οι αγορές ανά τον κόσμο θα εμφανίσουν σημάδια υποχώρησης» δηλώνει ο Komal Sri-Kumar τηςTCW Group Inc. «Η διόρθωση πλησιάζει» πρόσθεσε.
«Πιθανότατα έρχεται διόρθωση» σημειώνει και ο Hank Smith της Haverford Investments.
«Οι αριθμοί από μόνοι τους δεν έχουν σημασία. Το σημαντικότερο ζήτημα είναι ο τρόπος με τον οποίο οι διεθνείς αγορές φτάνουν στα επίπεδα που φτάνουν. Τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών ίσως σηματοδοτούν ότι η πραγματική διόρθωση είναι εδώ… Ας περιμένουμε όμως λίγο και βλέπουμε…» σημειώνει ο Phil Roth της Miller Tabak.
«Θα έχουμε μια αξιοπρεπή εμφάνιση των αγορών από εδώ και στο εξής» δήλωναν λίγες ημέρες πριν αναλυτές της JP Morgan.
Σε πρόσφατη έκθεσή της, η Unicredit έκανε λόγο για πολύμηνη διόρθωση των αγορών, διόρθωση που αναμένεται να φτάσει έως και το 20%.
Οι διεθνείς αγορές αναμένεται να ενισχυθούν έως 11% μέχρι τα τέλη του 2010, σημειώνει σε ανάλογη έκθεσή της η Credit Suisse, θεωρώντας απίθανη μια νέα πτωτική φάση στα χρηματιστήρια.

news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης