Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ποια είναι τα 21 κριτήρια κατάταξης του FTSE για το ΧΑ για ναπαραμείνει στις ανεπτυγμένες αγορές

tags :
Ποια είναι τα 21 κριτήρια κατάταξης του FTSE για το ΧΑ για ναπαραμείνει στις ανεπτυγμένες αγορές
Συνολικά 21 κριτήρια απαιτούνται από τον αγγλικό οίκο Ftse για να παραμείνει το Ελληνικό χρηματιστήριο στις ανεπτυγμένες αγορές.....

Τα κριτήρια είναι τα εξής:
δανεισμός μετοχών-τίτλων, ανοικτές πωλήσεις, συναλλαγές εκτός χρηματιστηρίου, ρευστότητα αγοράς, ύπαρξη Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, μέτρα  για την προστασία των δικαιωμάτων μειοψηφίας, ίση μεταχείριση ξένων και τοπικών επενδυτών, δυνατότητα επαναπατρισμού ξένων κεφαλαίων, καλή οργάνωση και ανάπτυξης της αγοράς μετοχών, καλή οργάνωση και ανάπτυξη της αγοράς συναλλάγματος, υιοθέτηση απλών διαδικασιών για τους ξένους επενδυτές, μη ύπαρξη συχνών φαινομένων συναλλαγών που δεν μπορούν να εκκαθαριστούν, αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών θεματοφυλακής, εκκαθάριση των συναλλαγών στο Τ+3, διευκολύνσεις στην εκκαθάριση, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες από τις χρηματιστηριακές εταιρίες, λογικό και ανταγωνιστικό κόστος συναλλαγών, ύπαρξη αποτελεσματικού ηλεκτρονικού συστήματος συναλλαγών, διαφάνεια στο βάθος της αγοράς των μετοχών και ύπαρξη ανεπτυγμένης αγοράς παραγώγων.
Μόνο το κριτήριο της ύπαρξης ομαδικών κωδικών για τους ξένους επενδυτές (omnibus accounts) δεν πληρεί το ΧΑ αφού υπάρχει απόφαση του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αναστάσιου Γαβριηλίδη για την αντικατάσταση τους από ατομικούς κωδικούς για την προστασία των επενδυτών. Θυμίζουμε ότι την περασμένη Πέμπτη στο Λονδίνο όπως είχε γράψει αποκλειστικά το www.bankingnews.gr, ο πρόεδρος του ΧΑ και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς συναντήθηκαν  με τον επικεφαλής του αγγλικού οίκου Ftse.  
Μιλώντας στο www.bankingnews.gr ανώτατο στέλεχος της ΕXAE που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του επεσήμανε ότι «είμαστε αισιόδοξοι ότι δεν θα υποβαθμιστεί η Ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αλλά για να είμαστε ειλικρινείς οι πιθανότητες είναι 50-50.»
Όπως εξηγεί το στέλεχος της Εχαε και παλαιότερα σε άλλες περιπτώσεις όπως της Αργεντινής της Ουγγαρίας τα τοπικά χρηματιστήρια αυτών των χωρών δεν έμειναν ανεπηρέαστα από την εικόνα ύφεσης των χωρών που προαναφέραμε. Σε περίπτωση -που όλοι απευχόμαστε- υποβαθμιστεί το ΧΑ θα σημειωθεί έξοδος των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων γεγονός που θα βυθίσει την κεφαλαιοποίηση και κυρίως θα φύγουν κεφάλαια σταθερής απόδοσης και η Αθήνα θα προσελκύσει περισσότερο κερδοσκοπικά κεφάλαια υψηλού ρίσκου που αρέσκονται να δραστηριοποιούνται στις αναδυόμενες αγορές. Είναι αξιοσημείωτο ότι για πρώτη φορά φέτος στο Λονδίνο -σε αντίθεση με τις 4 προηγούμενες χρονιές του Ελληνικού road show- η παρουσία των ξένων επενδυτικών οίκων εκπροσωπήθηκε από την αφρόκρεμα των στελεχών της.
Φέτος στο Λονδίνο απουσίασαν τα hedge funds που δεν πλησιάζουν Ελλάδα μέχρι να ξαναδούν σοβαρές ενδείξεις ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας. Μεταξύ των μεγαλυτέρων οίκων που διέκρινε το www.bankingnews.gr ήταν το Fund της Blackrock, της AXA, της Capital Research, της Goldman Sachs, της HSBC Halbis, της JP Morgan Asset Management, της Lazard της Schroders της UBS Asset Management.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης