Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ένα deal Πειραιώς - Marfin θα δημιουργούσε μια νέα τράπεζα με 100 δισ ενεργητικό ενώ οι συνέργειες θα ξεπερνούσαν τα 300 εκατ ευρώ ετησίως...

  Ένα deal Πειραιώς - Marfin θα δημιουργούσε μια νέα τράπεζα με 100 δισ ενεργητικό  ενώ οι συνέργειες θα ξεπερνούσαν τα 300 εκατ ευρώ ετησίως...
Η συγχώνευση μεταξύ της Πειραιώς με την Marfin Popular Bank φαντάζει ένα καλό σενάριο για την αναδιαμόρφωση του τραπεζικού χάρτη και θα δημιουργήσει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία, στο χρηματιστήριο και στους μετόχους.
Οι διοικήσεις των τραπεζών Πειραιώς υπό τον Μιχάλη Σάλλα και της Marfin υπό τον Ανδρέα Βγενόπουλο κατά καιρούς έχουν συζητήσει το ενδεχόμενο στρατηγικής συνεργασίας των δύο τραπεζών.
Είναι επίσης προφανές ότι οι διεργασίες συνεχίζονται και δεν είναι τυχαίο ότι εσχάτως πύκνωσαν οι φήμες που θέλουν να εξετάζεται ένα deal μεταξύ των δύο πλευρών.
Ουδείς μπορεί να προδικάσει το οτιδήποτε.
Ο στόχος του ρεπορτάζ αυτού δεν είναι να δώσει πληροφορίες για το αν συζητούνται ή όχι deal μεταξύ της Marfin και της Πειραιώς.
Στόχος είναι να παρουσιαστούν βασικές παράμετροι που σχετίζονται με το εξής : Δημιουργεί  συνέργιες και οικονομίες κλίμακας ένα deal Πειραιώς με Marfin;
Το ερώτημα αυτό έχει πολλές προεκτάσεις και πτυχές.

Management

Οι διοικήσεις Σάλλα και Βγενόπουλου είναι κυρίαρχες στους ομίλους που διοικούν.
Ως εκ τούτου αν οι διοικήσεις αποφασίσουν ένα deal προφανώς έχουν την δυνατότητα να πείσουν τους εσωτερικούς μηχανισμούς.
Οι managers Σαλλας και Βγενόπουλος εμφανίζουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά αλλά και αντιθέσεις.
Διοικητικά όμως οι τράπεζες ταιριάζουν ως προς την φιλοσοφία των managements.
Αν οι δύο τράπεζες συμφωνούσαν το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι ποια θα ήταν η ιεραρχική δομή αλλά κυρίως ποιος ή ποιο σχήμα θα ασκούσε διοίκηση; Σε ένα σχήμα με πρόεδρο τον Σάλλα και αντιπρόεδρο τον Βγενόπουλο θα χωρούσε και ένας διευθύνων σύμβουλος;

Αποτίμηση

Η Πειραιώς διαθέτει 3,4 δις ευρώ κεφάλαια και η Marfin 3,45 δις ευρώ.
Το ενεργητικό της Πειραιώς στα 58 δις ευρώ και της Μarfin στα 43 δις ευρώ. Συνολικά 100 δις ευρώ ενεργητικό η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα.
Τα δάνεια της Πειραιώς 38,4 δις και οι καταθέσεις 30 δις ευρώ
Τα δάνεια στην Marfin 24 δις ευρώ και οι καταθέσεις πάνω από 25 δις ευρώ.
Η κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς στα 1,261 δις ευρώ και η κεφαλαιοποίηση της Marfin στα 1,261 δις ευρώ.
Με χρηματιστηριακούς όρους οι δύο τράπεζες είναι ισοδύναμες αλλά με όρους ενεργητικού η Πειραιώς είναι μεγαλύτερη τράπεζα.
Σε ένα σχήμα η Πειραιώς θα μπορούσε να καταλάβει το 55% και η Marfin το 45%.
Στο παρελθόν είχαν υπάρξει συζητήσεις για μια σχέση σημαντικά προς όφελος της Πειραιώς αλλά ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες.

Υπάρχουν συνέργιες;

Πρωτίστως η συμπληρωματικότητα των δύο τραπεζών είναι μεγάλη. Η Πειραιώς διαθέτει ένα πολύ καλό δίκτυο και καλή δομή ανάπτυξης ενώ η Marfin έχει έδρα την Κύπρο και η παρουσία της στην Ελλάδα είναι συμπληρωματική του δικτύου της Πειραιώς.
Με βάση ενδείξεις οι ετήσιες συνέργιες που θα μπορούσαν να προκύψουν θα ξεπερνούσαν τα 300 εκατ ευρώ.
Ένα deal μεταξύ Marfin και Πειραιώς έχει συνέργιες και δημιουργεί αξία στην οικονομία και στους μετόχους.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι οι διοικήσεις το αξιολογούν όπως εμείς από την δημοσιογραφική σκοπιά;
Πάντως αν οι τράπεζες αποφάσιζαν να συγχωνευθούν τότε αυτομάτως θα προκαλούσαν ντόμινο εξελίξεων.
Το επόμενο βήμα να εξέταζαν Alpha και Eurobank την μεταξύ τους συγχώνευση και προφανώς η Εθνική θα κινητοποιούταν.
Ίσως το ΤΤ να κατέληγε στην Εθνική τράπεζα για λόγους ισορροπιών.


Διευκρίνιση: Στόχος του κειμένου αυτού είναι να παρουσιάσει τα αντικειμενικώς πολλά οφέλη ενός deal μεταξύ της Πειραιώς και της Marfin.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης