Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αργεντινή: Μετά τη νέα χρεοκοπία, τι; - Οι επενδυτές ελπίζουν - Η ζωή συνεχίζεται, λέει η πρόεδρος Kirchner

Αργεντινή: Μετά τη νέα χρεοκοπία, τι; - Οι επενδυτές ελπίζουν - Η ζωή συνεχίζεται, λέει η πρόεδρος Kirchner
«Είναι 31 Ιουλίου και ο κόσμος συνεχίζει να γυρνά», δήλωσε η πρόεδρος της Αργεντινής Cristina Kirchner, ενώ αισιόδοξα τόνισε, «ο Αύγουστος ξεκινά, η ζωή συνεχίζεται»

Αισιόδοξοι παραμένουν οι επενδυτές και οι ομολογιούχοι για την οικονομική εξέλιξη της Αργεντινής, παρά τη νέα χρεοκοπία.
«Η οικονομία της Αργεντινής έχει πολλές δυνατότητες», εκτιμούν οι αναλυτές, οι οποίοι δεν χάνουν την πίστη τους ότι θα βρεθεί σύντομα λύση.
Ο άμεσος αντίκτυπος στην Αργεντινή, ήταν η κατακόρυφη πτώση του χρηματιστηριακού δείκτη της Αργεντινής Merval, κατά 8,4%, η υποχώρηση του πεσσό, έναντι του δολαρίου, στη μαύρη αγορά, στα 12,65 ανά δολάριο, και η πτώση της απόδοσης των ομολόγων, που λήγουν το 2033, από τα 96 σεντς στα 90 σεντς, ως προς το δολάριο.
    


Ωστόσο, η εκδήλωση προθυμίας εκ μέρους των τραπεζών, να βοηθήσουν για την εξεύρεση λύσης, δεν άφησε τους οικονομικούς αναλυτές περιθώρια έντονης ανησυχίας.
Πολλοί θεωρούν ότι τα ομόλογα της Αργεντινής, των οποίων η απόδοση είναι περίπου στο 10%, θα καταφέρουν να κερδίσουν πίσω την αξία τους και να την υπερκεράσουν, μόλις λυθεί η διαφωνία με τα hedge funds.
Υπάρχει ελπίδα, αναφέρουν, οπότε καλό θα είναι να μην βιαστούν κάποιοι να θεωρήσουν ότι η Αργεντινή μπαίνει σε μια μακρά περίοδο αστάθειας.
Αν μικρότερο ποσοστό του 25% των ομολογιούχων, απαιτήσει πίσω τα χρήματά τους, τότε ο αντίκτυπος της χρεοκοπίας θα περιοριστεί.
Για τους αναλυτές και τους επενδυτές, η λύση θα έρθει με μια συμφωνία τραπεζών και των πιστωτών, τους οποίους ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, Kicillof, έχει χαρακτηρίσει «αρπακτικά», άποψη που ασπάζεται, πλέον, και ο λαός της Αργεντινής.



Η λύση, ωστόσο, ίσως, έρθει δικαστικά, όπως δικαστικά δημιουργήθηκε και το πρόβλημα.
Το Δικαστήριο του Μανχάταν, είχε επιδικάσει στα hedge funds προτεραιότητα για την απολαβή των χρεών της, ενώ απαγόρευσε στην Αργεντινή να πληρώσει τους υπόλοιπους δανειστές, εάν δε ξεχρέωνε πρώτα τα hedge funds.
Ο δικαστής Thomas Griesa, αποφάσισε τα ανωτέρω, που είχαν ως αποτέλεσμα τη νέα χρεοκοπία της Αργεντινής, αναμένεται σήμερα να οργανώσει ακρόαση.
Επίσης, σήμερα, η Διεθνής Ένωση για τα  Swaps και τα Παράγωγα, θα συνέλθει σε σύσκεψη, για να εξετάσει κατά πόσο η παράλειψή της Αργεντινής να κάνει ορισμένες πληρωμές ομολόγων θα προκαλέσει πληρωμή επί των ασφαλιστικών συμβάσεων που συνδέονται με την εν λόγω οφειλή.
Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου, Jorge Capitanich, ανακοίνωσε χθες ότι η κυβέρνηση της Αργεντινής εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ενώ άλλες πηγές ανέφεραν ότι μια προσπάθεια για μονομερή διαπραγμάτευση των χρεών, μέσω της εγχώριας νομοθεσίας, δεν είναι απίθανη.

  
 
Την ίδια ώρα, ο λαός της Αργεντινής, φαίνεται να συμφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης να μην αποπληρώσει τα χρέη προς τα ιδιωτικά hedge funds και ζητά διαγραφή των χρεών.
Η πρόεδρος Cristina Kirchner, προχώρησε , επίσης, σε δημόσιες δηλώσεις, οι οποίες μεταδόθηκαν και τηλεοπτικά, στις οποίες υποτίμησε τη σπουδαιότητα της παρούσας κατάστασης στη χώρα.
«Είναι 31 Ιουλίου και η γη συνεχίζει την περιστροφή της, κάτι που παραμένει καλό νέο», ενώ συμπλήρωσε ότι «Αύριο ο Αύγουστος (σήμερα) ξεκινά και η ζωή συνεχίζεται, όπως συμβαίνει και όλα αυτά τα χρόνια στην Αργεντινή».
Η νέα χρεοκοπία ήταν για πολλούς προεξοφλημένη, οπότε παρά τις υποτιμήσεις της Αργεντινής, από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, δεν έχει προκαλέσει πανικό, όπως αντίστοιχα είχε συμβεί το 2001.



Πρόκειται, άλλωστε, για δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις, με την οικονομία της χώρας, πιο καλά προετοιμασμένη να δεχτεί ένα τέτοιο πλήγμα και να απορροφήσει τους κραδασμούς.
Ο δείκτης ανεργίας το 2014 βρίσκεται στο 7,1%, έναντι 19,2% το 2001, ενώ αντιστοίχως ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 11,9%, ενώ το 2001 η χώρα αντιμετώπιζε αποπληθωρισμό, της τάξεως του 1,1%.
Επιπλέον, το ΑΕΠ της χώρας παρουσιάζει οριακή μείωση, 0,2%, ενώ το 2001 αντιμετώπιζε σμίκρυνση του ΑΕΠ, κατά 4,4%.



Εάν οποιαδήποτε λύση βρεθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες, η σημερινή κατάσταση θα θεωρηθεί απλώς μια μικρή καθυστέρηση.
Οι λύσεις που έχουν προταθεί από τη πλευρά των τραπεζών είναι τρεις, αν και προς το παρόν δεν φαίνεται να υλοποιείται κάποια.
Σύμφωνα με την πρώτη, οι τράπεζες της Αργεντινής θα παρείχαν 250 εκατ. δολάρια, δανεικά στην κυβέρνηση, για την αποπληρωμή μέρους του χρέους και την εξασφάλιση επιπλέον χρόνου διαπραγμάτευσης.
Ως δεύτερη πρόταση, στην προσπάθεια για εξασφάλιση χρόνου θα συμμετείχαν και οι ξένες τράπεζες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Αργεντινή, ανεβάζοντας, πιθανώς, το συνολικό εγγυητικό ποσό.
Τέλος,  μια τρίτη πρόταση είναι η εξ ολοκλήρου εξαγορά των χρεών προς τα hedge funds από μια ομάδα επενδυτικών τραπεζών.
Ο υπουργός Οικονομικών, πάντως, δήλωσε πρόθυμος να αποδεχτεί μια λύση που προέρχεται από ιδιωτικούς φορείς, αρκεί προφανώς να ήταν συμφέρουσα για την Αργεντινή και το λαό της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης