Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BusinessWeek: Η Ελλάδα ζει μέρες του 2012 - Ηot story η μάχη Σαμαρά - Τσίπρα

BusinessWeek: Η Ελλάδα ζει μέρες του 2012 - Ηot story η μάχη Σαμαρά - Τσίπρα
«Ήρθε η ώρα να στρέψουμε εκ νέου την προσοχή μας στην Ελλάδα»
Να στρέψει την προσοχή της - εκ νέου - στην Ελλάδα καλεί τη διεθνή κοινή γνώμη το BusinessWeek, το οποίο διαβλέπει σημαίνοντες κινδύνους, οι οποίοι εδράζονται κατά κύριο λόγο στην πολιτική αστάθεια.
«Ήρθε η ώρα να στρέψουμε εκ νέου την προσοχή μας στην Ελλάδα» τιτλοφορείται το αμερικανικό δημοσίευμα, τονίζοντας πως η Ελλάδα επιστρέφει στα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων εφημερίδων του πλανήτη.
Αναδεικνύοντας ως πηγή κινδύνου την πολιτική αστάθεια, το BusinessWeek προειδοποιεί πως η Ελλάδα ενδέχεται να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές στις αρχές του 2015.
«Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα άνω του 3% στο ριζοσπαστικό ΣΥΡΙΖΑ. Εάν το αριστερό κόμμα αναλάβει την εξουσία, τότε η ηρεμία στις αγορές θα αποτελέσει παρελθόν» εξηγεί χαρακτηριστικά.
Επομένως το ερώτημα έγκειται, συνεχίζει, στο κατά πόσο εφικτό είναι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
«Αυτό εξαρτάται από όσα συμβούν το Φεβρουάριο και το Μάρτιο, όπου η Βουλή θα κληθεί να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας» σημειώνει το BusinessWeek.
Ένα από τα σενάρια που παραθέτει το αμερικανικό δημοσίευμα είναι το εξής:
«Ο κυβερνητικός συνασπισμός ελέγχει 155 βουλευτές. Προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος απαιτούνται 180 ψήφοι (Η προεδρική εκλογή διεξάγεται σε τρεις γύρους. Στην πρώτη και στη δεύτερη απαιτούνται 200 ψήφοι. Εάν η ψηφοφορία δεν τελεσφορήσει, τότε πραγματοποιείται και τρίτη, με το όριο να περιορίζεται στις 180 ψήφους). Όλη η διαδικασία θα διαρκέσει μόλις 5 ημέρες. Ο Σαμαράς απέχει 25 ψήφους από το στόχο του. Εάν δεν τα καταφέρει, τότε θα προκηρυχθούν εκλογές»
Συνεχίζοντας, καθιστά εφικτή τη συγκέντρωση των απαιτούμενων ψήφων μέσω των ανεξάρτητων βουλευτών.
«Το αποτέλεσμα είναι στο απόλυτο όριο» διατείνει ωστόσο το BusinessWeek.
Σε περίπτωση που οι προσπάθειες της κυβέρνησης αποτύχουν, τότε θα προκηρυχθούν εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίζει.
«Αν και ο Τσίπρας θέλει να παραμένει η Ελλάδα στο ευρώ, εντούτοις αντιτάσσεται σθεναρά στη λιτότητα και στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης» υπογραμμίζει.
Από την πλευρά τους, εξηγεί, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιμείνουν πως οι όροι του προγράμματος είναι αδιαπραγμάτευτοι.
«Η νέα κυβέρνηση θα επιμείνει πως θέλει να μείνει στην Ευρωζώνη, αλλά οι συνθήκες και οι όροι πρέπει να αλλάξουν» σημειώνει το αμερικανικό δημοσίευμα, καθιστώντας σαφές πως «η έκβαση του παιχνιδιού είναι απρόβλεπτη, αλλά σίγουρα θα αποτελέσει το κορυφαίο story σε όλο τον κόσμο».

Γεράσιμος Χιόνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης