Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Linklaters: Ακόμη 5 χρόνια θα χρειαστούν οι τράπεζες της ΕΕ για να αντιμετωπίσουν τα NPLs που φθάνουν τα 826 δισ

Linklaters: Ακόμη 5 χρόνια θα χρειαστούν οι τράπεζες της ΕΕ για να αντιμετωπίσουν τα NPLs που φθάνουν τα 826 δισ
Η Ευρώπη δεν έχει απαλλαγεί ακόμη από τις «ασθένειες» που της κληροδότησε η κρίση
Τουλάχιστον πέντε χρόνια ακόμη έως το 2020 θα χρειαστούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες για να απαλλαγούν από τα προβληματικά περιουσιακά τους στοιχεία, δηλαδή θα συμπληρωθεί δεκαετία και πλέον από την απαρχή της κρίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Linklaters.
Η Ευρώπη δεν έχει απαλλαγεί ακόμη από τις «ασθένειες» που της κληροδότησε η κρίση, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Linklaters τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις ευρωπαϊκές τράπεζες φτάνουν στα 826 δισ. ευρώ ή το 3,9% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου.
Μάλιστα πριν την ανάληψη της εποπτείας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το 2014, το ποσό αυτό έφτανε τα 841 δισ. ευρώ.
Η πρόοδος δηλαδή που έχει συντελεστεί είναι σχεδόν μηδαμινή.
Ειδικά στην Ιταλία τα «κόκκινα» δάνεια συνιστούν σοβαρότατο πρόβλημα, καθώς οι τράπεζές της κατέχουν τα περισσότερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα στα σχεδόν 185 δισ. ευρώ.
Επίσης, το πρόβλημα των μη εξυπηρετουμένων δανείων είναι ιδιαίτερα μεγάλο στο νότιο τμήμα της ζώνης του ευρώ, καθώς και σε πολλές οικονομίες της Ανατολικής Ευρώπης.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, τα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων εμποδίζουν την αύξηση των πιστώσεων και της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς δεσμεύουν τραπεζικά κεφάλαια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αύξηση του δανεισμού και της χρηματοδότησης εκ μέρους των τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης