Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Από αύριο 1/4 η ΕΚΤ αυξάνει κατά 20 δισ. τις αγορές ομολόγων και αγοράζει εταιρικό χρέος – Η φούσκα.... φουσκώνει

Από αύριο 1/4 η ΕΚΤ αυξάνει κατά 20 δισ. τις αγορές ομολόγων και αγοράζει εταιρικό χρέος – Η φούσκα.... φουσκώνει
Συνολικά 111 ομόλογα στην ΕΕ με αρνητικά επιτόκια – Ακραία στρέβλωση
Από αύριο 1η Απριλίου η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε δύο σημαντικές ενέργειες θα αυξήσει τις μηνιαίες αγορές τίτλων που διευρύνονται στα 80 δισ. ευρώ.
Ταυτόχρονα τα ομόλογα επενδυτικού βαθμού μη τραπεζικών οργανισμών της Ευρωζώνης θα συμπεριληφθούν στη λίστα των στοιχείων που είναι αποδεκτά προς αγορά
Η ΕΚΤ λοιπόν μπορεί να αγοράζει ομόλογα από 2ετία και μεγαλύτερες διάρκειες αρκεί η απόδοση να μην είναι χαμηλότερη του -0,40% ενώ θα αγοράζει και ομόλογα εταιριών investment grade δηλαδή από ΒΒΒ- και υψηλότερα, ομόλογα που δεν βρίσκονται στην κατηγορία junk bond.
O ισολογισμός της ΕΚΤ έχει αυξηθεί περί τα 3 τρισεκ. ευρώ, ταυτόχρονα όμως έχει δημιουργηθεί μια ακραία στρέβλωση που σχετίζεται με τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων.
Συνολικά στην Ευρώπη μαζί με την Ελβετία (που δεν σχετίζεται με την ΕΚΤ) υπάρχουν 111 ομόλογα με αρνητικές αποδόσεις.

Συνολικά 111 ομόλογα στην ΕΕ με αρνητικά επιτόκια – Ακραία στρέβλωση  

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η πολιτική αρνητικών επιτοκίων στα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων και η γενικότερη στρατηγική της ΕΚΤ έχουν προκαλέσει ακραία στρέβλωση στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων.
Σε τι συνίσταται η ακραία στρέβλωση;
Σε σύνολο 180 βασικών εκδόσεων ομολόγων τα 111 ομόλογα εμφανίζουν αρνητικές αποδόσεις.
Η πιο ακραία περίπτωση η Ελβετία όπου σε σύνολο 19 βασικών ομολόγων τα 18 ομόλογα διαθέτουν αρνητικά επιτόκια.
Στην Γερμανία επίσης σε σύνολο 18 ομολόγων τα 14 ομόλογα διαθέτουν αρνητικά επιτόκια.
Από την ευρωζώνη τα περισσότερα αρνητικά επιτόκια διαθέτουν η Γερμανία 14 η Γαλλία 11 ομόλογα με αρνητικά επιτόκια, το Βέλγιο 9, η Αυστρία 7 ομόλογα.
Ενδιαφέρον στοιχείο που αφορά την Ελλάδα ως μέτρο σύγκρισης είναι ότι η Πορτογαλία δεν έχει αρνητικά επιτόκια (αποδόσεις στο 2ετές στο 0,29% και στο 10ετές στο 2,77%) ενώ η Βουλγαρία όσο και αν φαίνεται παράξενο έχει αρνητικό επιτόκιο σε ένα ομόλογο το διάστημα ενός μήνα έχει απόδοση -0,34%.
Αυτή η ακραία στρέβλωση, ένα κράτος να δανείζεται και ο δανειστής να πληρώνει τον δανειστή – αντί να συμβαίνει το αντίθετο – είναι αποτέλεσμα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, στην Ευρώπη έχει αγγίξει ακραία στρεβλωμένα επίπεδα.
Ωραία όλα αυτά αλλά τι θα συμβεί στα ελληνικά ομόλογα;
Με βάση τον σχεδιασμό, τον Ιούνιο του 2016 θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τα ελληνικά ομόλογα όπερ σημαίνει ότι θα δούμε στο 2ετές και 3ετές ομόλογο τιμές στις 101-102 μονάδες βάσης.
Με βάση το μοντέλο Πορτογαλίας η Ελλάδα εφόσον ενταχθούν τα ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης – το ελληνικό ετήσιο ομόλογο δεν θα ενταχθεί λόγω λήξης – αλλά θα ενταχθεί το 5ετές και οι υπόλοιπες εκδόσεις θα μπορούσαμε να δούμε ετήσιο ελληνικό στο 3% από 9,53% της τρέχουσας περιόδου και το 10ετές στο 4,8% με 5% από 8,77% της τρέχουσας περιόδου.

Οι κεντρικές τράπεζες φούσκωσαν τις αποτιμήσεις στέλνοντας λάθος μήνυμα στις αγορές

Οι κεντρικές τράπεζες διεθνώς στην ευρωζώνη, στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία αλλά και σε πιο περιφερειακές χώρες με την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης και εσχάτως με την πολιτική αρνητικών επιτοκίων έχουν προκαλέσει τεράστιες στρεβλώσεις στις οικονομίες και ειδικά στις αγορές.
Οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών – τουλάχιστον των μεγαλύτερων – έχουν εκτιναχθεί στα 15 τρισεκ. δολάρια ενώ τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης όλα τα τελευταία χρόνια έφθασαν τα 12 με 12,5 τρισεκ. δολάρια.
Οι 5 μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες διαχειρίζονται 15 τρισεκ. δολάρια assets.
Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία – που πρόσφατα είχαμε αναλύσει – είναι ο συντελεστής μόχλευσης δηλαδή πόσες φορές τα κεφάλαια τους αντιστοιχεί το συνολικό ενεργητικό.
Η ΕΚΤ έχει 26 φορές μοχλεύσει τα κεφάλαια της αλλά η FED 94 φορές.
Η FED με 47 δισεκ. δολάρια κεφάλαια έχει ενεργητικό 4,48 τρισεκ. δολάρια και η ΕΚΤ με 2,76 τρισεκ. ευρώ ενεργητικό έχει 97 δισεκ. ευρώ κεφάλαια.
Προφανώς ακραία μοχλευμένος ο ισολογισμός της FED και μέσω αυτής της ακραίας μόχλευσης έχουν συντηρηθεί πλασματικά σε υψηλά επίπεδα οι αποτιμήσεις.
Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης είχαν ένα στόχο να συμβάλλουν στην αύξηση των αποτιμήσεων σε ομόλογα και μετοχές και ο σκοπός επί 6 χρόνια επιτεύχθηκε.
Η ΕΚΤ είναι η μόνη μεγάλη κεντρική τράπεζα που συνεχίζει να διατηρεί πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ευρύτατης κλίμακας σε εξέλιξη και μάλιστα μπορεί να παραταθεί και μετά το 2017 όπως ανέφερε ο επικεφαλής της M. Draghi.
Συνολικό ενεργητικό κεντρικών τραπεζών σε δολάρια
Σύνολο κεντρικών τραπεζών 15,5 τρισεκ. δολάρια
FED 4,4 τρισεκ. δολάρια
ΕΚΤ 3 τρισεκ. δολάρια
Bank of Japan 3,4 τρισεκ. δολάρια
Κεντρική Τράπεζα της Κίνας 4,9 τρισεκ. δολάρια

Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης δεν μπορούν να βοηθήσουν το διεθνές σύστημα

Μέσω των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης οι κεντρικές τράπεζες απέτυχαν να διαχειριστούν το πρόβλημα του πληθωρισμού ειδικά η ΕΚΤ, ενώ ταυτόχρονα
1)Η αυξημένη ρευστότητα στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα δεν βοήθησε την αύξηση της ανάπτυξης
2)Οι αγορές όμως ευεργετήθηκαν, οι μετοχές σημείωσαν ιστορικά ράλι, οι χρηματιστηριακοί δείκτες βρέθηκαν σε ιστορικά υψηλά όπως π.χ. ο DAX στην Γερμανία.
Οι εταιρίες στις ΗΠΑ λόγω της πλεονάζουσας ρευστότητας προέβησαν σε επιθετικές επαναγορές ιδίων μετοχών – άγγιξαν τα 654 δισεκ. δολάρια - φουσκώνοντας ακόμη περισσότερο τις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις.
Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης φούσκωσαν ακραία και τα ομόλογα.
Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και βεβαίως τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων αποτέλεσαν τον μηχανισμό της απόλυτης στρέβλωσης ειδικά στην Ευρώπη.
Αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ αλλά αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη δεν έχει ιστορικό προηγούμενο.
Συνολικά 111 ευρωπαϊκά ομόλογα μαζί με την Ελβετία έχουν αρνητικά επιτόκια.
Η πιο ακραία στρεβλωμένη περίπτωση η Ελβετία όπου σε σύνολο 19 ομολόγων τα 17 έχουν αρνητικά επιτόκια ενώ το χαμηλότερο αρνητικό επιτόκιο καταγράφεται επίσης στην Ελβετία με -0,90%.
Α)μέσω των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ συνολικά 94 ομόλογα – πλην Ελβετίας – εμφανίζουν αρνητικά επιτόκια που σημαίνει άριστες συνθήκες δανεισμού για τα κράτη, άρα και περισσότερο χρέος.
Β)Λόγω του αρνητικού κόστους χρήματος τα κράτη και οι τράπεζες διαθέτουν πλεονάζουσα ρευστότητα και επαναπαύονται στις δάφνες αυτής της ρευστότητας.
Γ)Οι αρνητικές αποδόσεις των ομολόγων και εσχάτως τα αρνητικά καταθετικά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών προκαλούν ακραίες στρεβλώσεις ως προς την συσχέτιση των οικονομιών με τα ομόλογα.
Αν δεν υπήρχαν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης ίσως να μην υπήρχε ούτε 1 αρνητικό επιτόκιο στα ομόλογα της Ευρώπης.
Δ)Τα αρνητικά επιτόκια φούσκωσαν τις αποτιμήσεις στα ομόλογα και ακόμη περισσότερα στα χρηματιστήρια.
Τα αρνητικά επιτόκια είναι το χείριστο σημάδι της παρεμβατικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, διαμορφώνοντας ένα πλανήτη λογιστικής ρευστότητας που δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης