Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η μείωση της ονομαστικής αξίας από τα 3,70 ευρώ στα 0,30 ευρώ στο ΤΤ θα δημιουργήσει απόθεμα 960 εκατ ευρώ – Η λύση αυτή διασφαλίζει την τιμή της αμκ αλλά όχι την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας

  Η μείωση της ονομαστικής αξίας από τα 3,70 ευρώ στα 0,30 ευρώ στο ΤΤ θα δημιουργήσει απόθεμα 960 εκατ ευρώ – Η λύση αυτή διασφαλίζει την τιμή της αμκ αλλά όχι την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας
Οι τράπεζες μειώνουν την ονομαστική τους αξία αφενός γιατί υποχρεώνονται από τον νόμο 2190 που αναφέρει ότι δεν μπορεί να προσδιοριστεί τιμή σε αμκ κάτω των 0,30 ευρώ και ταυτόχρονα δεν μπορεί να  υπάρχει απόκλιση μεταξύ χρηματιστηριακής τιμής και ονομαστικής αξίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι τράπεζες μείωσαν την ονομαστική τους αξία αποθεματοποιώντας το μετοχικό κεφάλαιο.
Η Εθνική όχι στις 9 αλλά στις 23 Νοεμβρίου που θα έχει απαρτία θα αποφασίσει μεταξύ άλλων – βασικό θέμα η δημόσια πρόταση προς την Eurobank - και μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 3,8 δις ευρώ ώστε να μειωθεί η ονομαστική αξία από 5 σε 1 ευρώ.
Τα 3,8 δις ευρώ θα αποτελούν ειδικό αποθεματικό θα μπορούν να συμψηφιστούν για απόσβεση ζημιών της Εθνικής.
Να σημειωθεί ότι το μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής διαιρείται σε 956 εκατ μετοχές ονομαστικής αξίας 1 ευρώ, 25 εκατ προνομιούχες με ονομαστική αξία 0,30 ευρώ και 270 εκατ προνομιούχες με ονομαστική αξία 5 ευρώ.
Μια ανάλογη κίνηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου να δημιουργήσει ειδικό αποθεματικό τι επιπτώσεις θα είχε;
Το ΤΤ χρειάζεται 2,9 δις ευρώ κεφάλαιο σύμφωνα με την Alvarez.
Διαθέτει περίπου 1,050 δις μετοχικό κεφάλαιο και μια μείωση της ονομαστικής αξίας από 3,70 ευρώ στο 0,30 ευρώ θα ισοδυναμούσε με δημιουργία ειδικού αποθεματικού 960 εκατ ευρώ περίπου.
Μια τέτοια λύση θα διευκόλυνε την αύξηση κεφαλαίου και ειδικά τον προσδιορισμό της τιμής αλλά δεν θα επίλυε το πρόβλημα ποιος ή ποιοι επενδυτές θα κάλυπταν την κεφαλαιακή απαίτηση.
Μόνο αν αποφασίσει το ΤΧΣ να ανακεφαλαιοποιήσει το ΤΤ θα είχε πρακτική σημασία να δημιουργηθεί ειδικό αποθεματικό ενώ π.χ. αν σπάσει σε good και bad bank δεν θα είχε κανένα πρακτικό νόημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης