Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στις 13/9/2024 η Moody’s θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε Baa3 – Οι τραπεζίτες προβλέπουν: Το πάρτι στο χρηματιστήριο τελείωσε

Στις 13/9/2024 η Moody’s θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε Baa3 – Οι τραπεζίτες προβλέπουν: Το πάρτι στο χρηματιστήριο τελείωσε
Το νέο placement της Εθνικής τράπεζας για το 18,6% θα δώσει μια μικρή ώθηση τέλη Σεπτεμβρίου με μέσα Οκτωβρίου αλλά ήδη εικάζουμε ότι η πώληση των μετοχών θα γίνει στο εύρος 8 με 8,5 ευρώ δηλαδή κοντά στα τρέχοντα επίπεδα
Ενώ όλες οι ελληνικές τράπεζες έχουν αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα και μάλιστα δύο κλίμακες πάνω από το ελάχιστο όριο… η Moody’s παραμένει ο μόνος αμερικανικός οίκος που δεν έχει αναβαθμίσει την Ελλάδα σε investment grade ή επενδυτική βαθμίδα.
Οι αναβαθμίσεις είναι πάντα πληρωμένες… οπότε οι τράπεζες έχοντας καλούς ισολογισμούς, ισχυρά κεφάλαια δικαιολογούσαν την αναβάθμιση.
Η Moody’s ωστόσο έχει ένα περίεργο παρελθόν.
Ήταν ο μόνος οίκος αξιολόγησης που την περίοδο της καταστροφής καθυστερημένα υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος και δέχθηκε μεγάλη κριτική από τις αγορές.
Έκτοτε κρατάει συντηρητική στάση προς την Ελλάδα αλλά δεν νοείται όλες οι τράπεζες να διαθέτουν επενδυτική βαθμίδα και όχι το ελληνικό δημόσιο.
Οπότε στις 13 Σεπτεμβρίου 2024 η Moody’s θα αναβαθμίσει την Ελλάδα από Ba1 σε Βaa3 δηλαδή κατά μια κλίμακα σε επενδυτική βαθμίδα.
Η εξέλιξη αυτή με όρους αγοράς είναι τελείως ουδέτερη καθώς ήδη η Ελλάδα βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα.

Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024 η Γερμανική Scope θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία ήδη την βαθμολογεί με ΒΒΒ- σε επενδυτική βαθμίδα αλλά είναι πιθανό να αναβαθμίσει τις προοπτικές από ουδέτερες σε θετικές...


Οι τραπεζίτες προβλέπουν: Το πάρτι στο χρηματιστήριο τελείωσε

Οι έλληνες τραπεζίτες είναι κατά βάση θετικοί για την οικονομία αν και μετά τις ευρωεκλογές… λίγο ταρακουνήθηκαν.
Σε ερώτηση για το εάν βλέπουν συνέχιση της ανοδικής κίνησης στο χρηματιστήριο υποστηρίζουν τα εξής τα οποία κωδικοποιήσαμε

1)Το πάρτι στο ελληνικό χρηματιστήριο έχει τελειώσει υπό την έννοια ότι οι επενδυτές που ήταν να τοποθετηθούν το έχουν πράξει.
2)Το νέο placement της Εθνικής τράπεζας για το 18,6% θα δώσει μια μικρή ώθηση τέλη Σεπτεμβρίου με μέσα Οκτωβρίου αλλά ήδη εικάζουμε ότι η πώληση των μετοχών θα γίνει στο εύρος 8 με 8,5 ευρώ δηλαδή κοντά στα τρέχοντα επίπεδα.
3)Οι ελληνικές τράπεζες αξίζουν σήμερα να έχουν αποτίμηση P/BV περίπου 1 με 1,10 – όχι όλες – αλλά το 1 με 1,10 σημαίνει να έχουν χρηματιστηριακή αξία και λίγο πάνω από τα ενσώματα ίδια κεφάλαια τους.
4)H Eurobank μετά την ενσωμάτωση της Ελληνικής στην Κύπρο θα έχει διακριτή διαφορά από την Εθνική τράπεζα με όρους χρηματιστηριακής αξίας περί τα 600 με 800 εκατ ευρώ.
5)Η χρηματιστηριακή αξία των 4 μεγάλων συστημικών τραπεζών ανέρχεται σε 23,8 δισεκ. και τα κεφάλαια περίπου 29 δισεκ. οπότε έχουν κάποια ακόμη ανοδικά περιθώρια.
6)Το ελληνικό χρηματιστήριο θα αναβαθμιστεί σε ώριμη αγορά – development market – μέσα στο 2026.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης