Πρόσωπα

Μάρκο Λιβάγια: Η ανοδική του πορεία στην μετά... ΑΕΚ εποχή

Μάρκο Λιβάγια: Η ανοδική του πορεία στην μετά... ΑΕΚ εποχή

Έφυγε επεισοδιακά παρότι ήταν από τους κορυφαίους στο πρωτάθλημα της ΑΕΚ. Έμεινε ελεύθερος, επέστρεψε στην χώρα του και έκανε μία νέα «αρχή» στην Χάιντουκ Σπλιτ. Το BN Sports σας εξηγεί πως ο Μάρκο Λιβάγια γύρισε τον… διακόπτη και «ξαναγεννήθηκε» μετά την αποχώρηση από την Αθήνα.

Σχετικά Άρθρα

«Μετά από δύο μήνες βαθιάς σκέψης, πήρα μια απόφαση. Μια απόφαση που πιθανότατα θα δυσαρεστήσει κάποιον. Δεν ήταν οικονομικοί οι λόγοι αλλά η θέληση για μία νέα περιπέτεια». Αυτά ήταν κάποια από τα λόγια του Μάρκο Λιβάγια λίγο πριν αναχωρήσει από την Αθήνα με προορισμό την Κροατία και την Χάιντουκ Σπλιτ.

Για τέσσερα ολόκληρα χρόνια, αποτέλεσε ένα από τα βασικά γρανάζια της ΑΕΚ, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2017/18. Ωστόσο, το τέλος δεν ήταν τόσο καλό όσο το «παραμύθι» που έζησε στην Αθήνα. Ο ίδιος είχε δείξει πως θέλει να ζήσει κάτι διαφορετικό, με τις επιδόσεις να έχουν πέσει αισθητά φορώντας τα «κιτρινόμαυρα».

Φυσικά, η απόφαση να επιστρέψει στην χώρα του και την Χάιντουκ Σπλιτ, ξάφνιασε άπαντες, δεδομένου πως ήταν μόλις 28 ετών, με αρκετά καλούς αριθμούς στην Ένωση. Λίγους μήνες μετά, η δικαίωση έχει έρθει και με μεγάλα γράμματα. Ο διεθνής φορ κλήθηκε μετά από τρία χρόνια στην Εθνική Κροατίας και μάλιστα, πέτυχε και το παρθενικό του γκολ κόντρα στην Σλοβενία.

Ρεκόρ… καριέρας με την ΑΕΚ και το άδοξο τέλος!

Το καλοκαίρι του 2017, ο δανεισμός του Σέρχιο Αραούχο από την Λας Πάλμας, δεν ήταν ο μοναδικός για την ΑΕΚ. Ο Μάρκο Λιβάγια είχε εντυπωσιάσει τον Μανόλο Χιμένεθ και τον θεώρησε τον κατάλληλο για να ηγηθεί στην μεσοεπιθετική γραμμή. Το αποτέλεσμα, αποτυπώνεται στην αγορά έναντι 1,8 εκατ. ευρώ, ένα καλοκαίρι μετά. Ο λόγος, ήταν φυσικά, η κατάκτηση του πρωταθλήματος για την Ένωση μετά από 24 χρόνια.

Ο ίδιος, είχε ήδη πετύχει 10 γκολ και επτά ασίστ σε συνολικά 42 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και η αγορά του από τον ισπανικό σύλλογο φάνταζε κάτι δεδομένο. Ήταν η αφετηρία μίας ιδιαίτερης σχέσης, με τον Κροάτη να κάνει… προσωπικό ρεκόρ σε κάθε κατηγορία.

Συγκεκριμένα, παρότι ήταν ένας ποδοσφαιριστής που μέχρι τότε, είχε αλλάξει οκτώ συλλόγους, έμεινε για το μεγαλύτερο διάστημα της καριέρας του στην ΑΕΚ. Μέτρησε συνολικά 147 συμμετοχές με απολογισμό 42 γκολ και 29 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Επιδόσεις που ήταν οι περισσότερες από κάθε άλλη του φορά σε μία ομάδα.

Ωστόσο, η τελευταία του σεζόν στα «κιτρινόμαυρα» ήταν εφιαλτική. Σε έξι μήνες, έπαιξε σε 17 ματς και μάτωσε μόλις τρεις φορές τα αντίπαλα δίχτυα. Παράλληλα, δεν έδειχνε διατεθειμένος να ανανεώσει το συμβόλαιό του με την ΑΕΚ, κάτι που τον έβαλε στον «πάγο» από τους ανθρώπους της Ένωσης. Όλα αυτά, είχαν ως τελική κατάληξη την αποδέσμευσή του, τον περασμένου Φλεβάρη.

Αναγέννηση εκεί όπου… «γεννήθηκε»!

Μπορεί να ήταν 28 ετών και να προερχόταν από μία γεμάτη τετραετία με την ΑΕΚ, όμως η επιλογή του Μάρκο Λιβάγια, ξάφνιασε άπαντες. Ο έμπειρος επιθετικός αποφάσισε να επιστρέψει στην χώρα του αλλά και στην ομάδα που ξεκινήσει την καριέρα του. Την Χάιντουκ Σπλιτ.

Μία επιλογή που κανείς δεν ήξερε σε τι θα βοηθούσε τον Κροάτη άσο, όμως λίγους μήνες μετά, υπάρχει μία τελείως διαφορετική έννοια σε αυτό. Στο πρώτο του εξάμηνο, ο Λιβάγια προσαρμόστηκε απίστευτα γρήγορα. Πέτυχε έξι γκολ και μοίρασε επτά ασίστ σε μόλις 15 ματς πρωταθλήματος, δείχνοντας πως έχει όλα τα φώτα να ηγηθεί του κροατικού συλλόγου. Η επαλήθευση ήρθε φέτος, με ένα εκπληκτικό ξεκίνημα της σεζόν.

Συγκεκριμένα, στα πρώτα οκτώ παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, ο άλλοτε άσος της ΑΕΚ έχει πετύχει τρία γκολ ενώ έχει μοιράσει και δύο ασίστ. Μάλιστα, στα τελευταία τέσσερα ματς έχει πάρει και το περιβραχιόνιο του αρχηγού, δείγμα της εμπιστοσύνης που έχει πάνω του ο σύλλογος.

Η «πόρτα» της εθνικής που άνοιξε ξανά…

Αυτή η μεγάλη αλλαγή, δεν γινόταν να περάσει απαρατήρητη από την Εθνική Κροατίας. Με τελευταία του συμμετοχή τον Οκτώβριο του 2018, ο Μάρκο Λιβάγια βλέπει ξανά το όνομά του, στις επιλογές του ομοσπονδιακού τεχνικού για τα παιχνίδια με Ρωσία, Σλοβακία και Σλοβενία. Αρκετοί το μετέφρασαν ως απλά μία έξτρα επιλογή, ωστόσο ο 28χρονος επιθετικός έπαιξε και στα τρία ματς.

Κόντρα στις δύο πρώτες, πέρασε ως αλλαγή στο ματς, δείχνοντας ότι είναι ικανός να κάνει την πραγματική διαφορά στην μεσοεπιθετική γραμμή. Έτσι, πήρε για πρώτη φορά θέση στο βασικό σχήμα, σε επίσημο ματς, κόντρα στην Σλοβενία. Έπειτα από 33 λεπτά αγώνα, ήρθε και το παρθενικό του γκολ με το εθνόσημο.

Ο Μάριο Πάσαλιτς πήρε την κεφαλιά στην περιοχή, η μπάλα χτύπησε στο δοκάρι και ο Λιβάγια με δεύτερη κεφαλιά την έστειλε στα δίχτυα του Γιαν Όμπλακ για να ανοίξει τον δρόμο προς την νίκη (3-0 τελικό σκορ). Η γεύση που αφήνει ο Κροάτης ποδοσφαιριστής είναι μόνο «γλυκιά» και γεμάτη υποσχέσεις για την επόμενη μέρα της χώρας του.

Η ΑΕΚ ήταν, σίγουρα, μία «Ιθάκη» για τον Μάρκο Λιβάγια. Πέρασε από πολλές ομάδες, ένιωσε την απόρριψη αλλά βρήκε τον χαμένο του εαυτό στην Αθήνα. Το τέλος των δύο πλευρών, φαίνεται πως έκανε… καλό στον Κροάτη ποδοσφαιριστή. Και έπεται και… συνέχεια.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης