Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Ακόμη και αν η Ελλάδα δεν ζητήσει νέο δάνειο η εποπτεία θα παραμείνει

Citigroup: Ακόμη και αν η Ελλάδα δεν ζητήσει νέο δάνειο η εποπτεία θα παραμείνει
Οι πρόωρες εκλογές το 2015 είναι όλο και πιο πιθανές
Η κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να θέσει όρους για την αγορά εγγυημένων τίτλων και καλυμμένων ομολόγων της Ελλάδας, θα έθετε σε κίνδυνο την ελληνική πρόθεση της κυβέρνησης να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης στο τέλος του τρέχοντος έτους.
Αυτό αναφέρει στη σημερινή 11σέλιδη ανάλυση υπό τον τίτλο "ECB to Start ABS and Covered Bonds Purchases in Q4" (Η ΕΚΤ ξεκινά την αγορά ABS και εγγυημένων τίτλων στο δ' 3μηνο) η Citigroup, σχολιάζοντας τα κριτήρια που τέθηκαν από την ΕΚΤ για το ιδιωτικό QE.
Το ευρωπαϊκό τμήμα του δεύτερου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας τελειώνει τον Δεκέμβριο του 2014, ενώ οι εκταμιεύσεις του ΔΝΤ είναι προγραμματισμένες μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016.
Σταματώντας το πρόγραμμα του ΔΝΤ ή ακόμη και αν κάνει μια συμφωνία για μια προληπτική πιστωτική γραμμή από το EFSF/ESM θα μπορούσε η Ελλάδα να πληροί τα κριτήρια της ΕΚΤ, χωρίς να ζητήσει ένα τρίτο πακέτο διάσωσης.
Αυτό θα μπορούσε να απαιτεί έναν πιο ήπιο μηχανισμό εποπτείας, ο οποίος θα μπορούσε να είναι αποδεκτός για την ελληνική κυβέρνηση.
Επιπλέον, ένα σύστημα παρακολούθησης από την τρόικα θα παραμείνει στην χώρα, ακόμη και αν όλες οι γραμμές πίστωσης είναι κλειστές, όπως συμβαίνει σήμερα στην Πορτογαλία και Ιρλανδία.
Η Citigroup εκτιμά ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει επαρκή διαβεβαίωση για την ΕΚΤ ώστε να αγοράσει ελληνικά (και κυπριακά) περιουσιακά στοιχεία.

Οι πρόωρες εκλογές το 2015 είναι όλο και πιο πιθανές

Ο πρώην συνεργάτης του κυβερνώντος συνασπισμού, η Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ) θα καταψηφίσει οποιαδήποτε υποψηφιότητα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία θα προέρχεται από τον κυβερνώντα συνασπισμό (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ).
Σύμφωνα με τη Citigroup, η ΔΗΜΑΡ φέρεται να προωθεί συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ για τις επόμενες εθνικές εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης