Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Οι τρεις λόγοι που οδήγησαν τον Τσίπρα σε εκλογές – Οι αναποφάσιστοι θα κρίνουν τον νικητή

JP Morgan: Οι τρεις λόγοι που οδήγησαν τον Τσίπρα σε εκλογές – Οι αναποφάσιστοι θα κρίνουν τον νικητή
Μια πιο κεντρώα κυβέρνηση φαίνεται πιθανή, ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί το μεγαλύτερο κόμμα
Η απόφαση του Τσίπρα να παραιτηθεί και να προκηρύξει νέες εκλογές υποκινήθηκε από τουλάχιστον τρεις λόγους: την επιθυμία να επαναβεβαιώσει την ηγεσία του στο ΣΥΡΙΖΑ, την προσπάθεια να επωφεληθεί από την προσωπική δημοτικότητα του και να εκμεταλλευτεί την αδύναμη θέση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Αυτό αναφέρει στην σημερινή της ανάλυση η JP Morgan, υπό τον τίτλο «Polls show Syriza and New Democracy neck-and-neck - A more centrist administration looks likely even if Syriza emerges as largest party» (Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ντέρμπι ΣΥΡΙΖΑ - Νέα Δημοκρατία - Μια πιο κεντρώα κυβέρνηση φαίνεται πιθανή, ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί το μεγαλύτερο κόμμα), την οποία σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Σύμφωνα με την JP Morgan, οι δημοσκοπήσεις μέχρι τα τέλη Ιουλίου συνέχισαν να δείχνουν για το ΣΥΡΙΖΑ ένα υγιές προβάδισμα έναντι της Νέας Δημοκρατίας, και την προσωπική δημοτικότητα του Αλέξη Τσίπρα υψηλή.
Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου έδειξαν ότι μπορεί η κατάσταση να ανατραπεί.
Οι τρεις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έδειξαν το ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία στα όρια του σφάλματος μέτρησης.
Η δημοτικότητα του Τσίπρα έχει ολισθήσει, έτσι ώστε δεν υπάρχει πλέον μεγάλη διαφορά μεταξύ του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ και του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας.
Και πιο συγκεκριμένα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι διαπραγματευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ με την υπόλοιπη ΕΕ θεωρείται ολοένα και περισσότερο αρνητικά από το εκλογικό σώμα, με τη σημερινή οικονομική αδυναμία πλέον πιο πιθανό να θεωρηθεί ως ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ.
Η μόνη καλή είδηση για ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις είναι ότι, ενώ η υποστήριξη τους έχει πέσει, φαίνεται ότι έχει διεισδύσει στην αυξανόμενη ομάδα των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, αντί της Νέας Δημοκρατίας.
Δεδομένου του μπόνους των 50 εδρών που λαμβάνει το μεγαλύτερο κόμμα, πολλά θα εξαρτηθούν από το πως οι αναποφάσιστοι θα ψηφίσουν.
Καθώς δεν υπάρχει ένα κόμμα κοντά στο 37% ώστε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, φαίνεται πολύ πιθανό ότι το αποτέλεσμα θα δημιουργήσει μια κυβέρνηση συνασπισμού.
Πρόσφατα ο Μεϊμαράκης δήλωσε ότι σε περίπτωση που η ΝΔ κερδίσει  θα καλέσει το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με στόχο τη διασφάλιση της θέσης της Ελλάδας στο ευρώ.
Ο Τσίπρας έχει αποκλείσει μια τέτοια συμμαχία με το σκεπτικό ότι οι πολιτικές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μακριά.
Ωστόσο, οι επιλογές του Τσίπρα για να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού μπορεί να περιοριστούν, εάν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν καταφέρουν να εισέλθουν στη Βουλή.
Ως εκ τούτου, ακόμη και αν υποτεθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγαλύτερο κόμμα, είναι όλο και πιο πιθανό ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση με βάση την υποστήριξη περισσότερων κεντρώων κομμάτων, δηλαδή το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

(Πρώτη ενημέρωση: Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015, ώρα 11:36)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης