Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΗΕ: Προειδοποιεί για νέο κύμα προσφύγων από τη Συρία λόγω έλλειψης χρηματοδότησης

ΟΗΕ: Προειδοποιεί για νέο κύμα προσφύγων από τη Συρία λόγω έλλειψης χρηματοδότησης
Ο ΟΗΕ, έχει λάβει μόλις 53% από την χρηματοδότηση που χρειάζεται  για το 2017
Οι πρόσφυγες από τη Συρία θα επιδιώξουν και πάλι να φτάσουν στην Ευρώπη, εάν τα προγράμματα βοήθειας δεν φτάσουν σε πέντε γειτονικές χώρες που φιλοξενούν το μεγαλύτερο μέρος τους, όπως ανέφερε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017.
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) έδωσε λεπτομέρειες για την έκκληση ύψους 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στήριξης 5,3 εκατομμυρίων Σύριων προσφύγων στις γύρω χώρες, στην Τουρκία, το Λίβανο, το Ιράκ, την Ιορδανία και την Αίγυπτο.
Ο οργανισμός, ο οποίος έχει λάβει μόλις 53% από την έκκλησή του για το 2017, απαιτεί διεθνή στήριξη, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο Amin Awad, διευθυντής του γραφείου του UNHCR για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Ανέφερε "πολλούς λόγους", μεταξύ των οποίων:
"Ο μεγάλος αριθμός προσφύγων που έχουμε στην περιοχή, το γεωπολιτικό καθεστώς αυτής της περιοχής, ο κίνδυνος να φτάσει ένας πληθυσμός 5,3 εκατομμυρίων ανθρώπων σε μία μικρή περιοχή που είναι ήδη ασταθής, αν δεν υπάρχει βοήθεια.
"Έχουμε την εμπειρία του 2015, δεν θέλουμε να το επαναλάβουμε", είπε.
Η έλλειψη χρηματοδότησης οδήγησε σε μεγάλη έλλειψη υπηρεσιών εκείνη τη χρονιά, όταν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έφυγαν στην Ευρώπη, πρόσθεσε.
Περίπου οι μισοί ήταν Σύριοι, όπως δείχνουν τα στοιχεία του UNHCR.
Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έχει σταματήσει σε μεγάλο βαθμό τη ροή, αλλά η έλλειψη χρηματοδότησης από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, έχει οδηγήσει σε νέες περικοπές σε ζωτικά προγράμματα που παρέχουν τρόφιμα, υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και στέγαση στους πρόσφυγες.
"Αυτό σημαίνει ότι δεν είμαστε σε θέση να παρέχουμε σόμπες, δεν είμαστε σε θέση να παραδώσουμε κηροζίνη, δεν είμαστε σε θέση να παραδώσουμε αρκετές θερμικές κουβέρτες, δεν είμαστε σε θέση να παρέχουμε σκηνές, δεν είμαστε σε θέση να στραγγίξουμε το νερό και το χιόνι στα στρατόπεδα, δεν μπορούμε να κάνουμε μηχανικές εργασίες για την μόνωση μερικών κτιρίων.
Οι άνθρωποι κάθονται σε κρύα, ανοιχτά κτίρια", είπε.
Η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα 3,3 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες, τον μεγαλύτερο αριθμό, ακολουθούμενο από το Λίβανο με ένα εκατομμύριο.
"Αυτές οι χώρες είναι οι μεγαλύτεροι δωρητές, αυτοί είναι οι πραγματικοί δωρητές.
Παρείχαν χώρο, διεθνή προστασία", δήλωσε ο Awad.
"Τώρα η υλική βοήθεια επαφίεται στους δωρητές και στη διεθνή κοινότητα.
Και κάτι τέτοιο δεν έρχεται.
Πρέπει λοιπόν να είμαστε προετοιμασμένοι για συνέπειες", είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης