Πρόσωπα

Μουστάφα Φαλ: Ο νέος «πύργος» του Ολυμπιακού (video)

Μουστάφα Φαλ: Ο νέος «πύργος» του Ολυμπιακού (video)
Ο Μουστάφα Φαλ υπέγραψε στον Ολυμπιακό και η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα αναμένεται να καλύψει την ρακέτα της με έναν... γίγαντα για τις επόμενες δύο σεζόν.
Σχετικά Άρθρα

Ο Ολυμπιακός έμαθε από τα λάθη του την περασμένη σεζόν και προσπαθεί να τα διορθώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να παρουσιάσει ένα αξιόλογο σύνολο στην έναρξη της αγωνιστικής περιόδου 2021-22 στη Euroleague. Ένα από τα «ευαίσθητα» σημεία του, που αποτέλεσε και την «αχίλλειο πτέρνα» του σε αρκετούς αγώνες και κρίθηκαν εις βάρος του ήταν η έλλειψη ψηλών κορμιών.

Μετά την αποχώρηση του Νίκολα Μιλουτίνοφ δεν υπήρξε ο ιδανικός αντικαταστάτης για να γεμίσει... τα παπούτσια του, με τον Χασάν Μάρτιν να έχει διαφορετικό στυλ παιχνιδιού και να τραυματίζεται σε κομβικό σημείο της σεζόν, ενώ οι Οκτάβιους Έλις και Κώστας Κουφός δεν βοήθησαν ουσιαστικά τους «ερυθρόλευκους».

oly_1.jpg

Οπότε αποτέλεσε... μονόδρομος η απόκτηση ενός υψηλόσωμου παίκτη με κοινά χαρακτηριστικά του Σέρβου σέντερ και ο κλήρος έπεσε στον θηριώδη Μουστάφα Φαλ, ο οποίος βλέπει τον κόσμο από τα 2.18 μέτρα και στην πρώτη του σεζόν στη Εuroleague με τη φανέλα της Βιλερμπάν δεν τράβηξε τα βλέμματα πάνω του μόνο για το ύψος του.

Η διαδρομή μέχρι τη Βιλερμπάν

Ο Μουστάφα Φαλ γεννήθηκε στην πόλη του Φωτός, το Παρίσι, το 1992 και στην καριέρα του έχει περάσει το μεγαλύτερο διάστημα στην πατρίδα του, αγωνιζόμενος με τέσσερις διαφορετικές γαλλικές ομάδες, ανάμεσά τους η Μονακό και η Βιλερμπάν, αλλά με καμία από αυτές δεν πανηγύρισε το μοναδικό πρωτάθλημα που έχει κατακτήσει. Αυτό ήρθε την περίοδο που αγωνιζόταν για λογαριασμό της Σαλόν το 2017.

Η νέα του επαγγελματική ... περιπέτεια στον Ολυμπιακό δεν αναμένεται να είναι η πρώτη φορά μακριά από το σπίτι του, καθώς έχει αγωνιστεί δύο σεζόν στο τουρκικό πρωτάθλημα για λογαριασμό των Σακάρια Μπουγιουκσεχίρ και Τουρκ Τέλεκομ, ενώ είχε και ένα σύντομο πέρασμα από την Λοκομοτίβ Κούμπαν στη VTB League. Πάντως από το 2014 και μετά αλλάζει κάθε χρόνο σταθερά ομάδα, δίχως να παραμένει για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν στο ίδιο μέρος.



Οι εμφανίσεις του με την Τουρκ Τέλεκομ (12 πόντοι και 8.2 ριμπάουντ μ.ο.) στο πρωτάθλημα Τουρκίας (2019-20) και στο BCL ήταν ικανές για να ακουστεί το όνομά του σε ολόκληρη την Ευρώπη και να του εμπιστευτεί ομάδα της Εuroleague, όπως η Βιλερμπάν, μία θέση στο ρόστερ της.

Το «στοίχημα» του Πάρκερ

Ο Τι Τζέι Πάρκερ ανέλαβε τα ηνία της Βιλερμπάν το καλοκαίρι και επιχείρησε να ρισκάρει σε αρκετά «φρέσκα» πρόσωπα, τα οποία δεν ήταν απαραίτητα γνωστά και δεν είχαν την απαιτούμενη εμπειρία από το υψηλότερο επίπεδο. Ένας από αυτούς ήταν ο Γάλλος σέντερ, ο οποίος εκτός από τα αγωνιστικά σπάνια χαρακτηριστικά διέθετε και το επιπλέον έξτρα προσόν, όπου δεν «έκλεβε» την θέση κάποιου ξένου αθλητή.

μμμμ_1.jpg

Αμέσως κέρδισε τους πάντες στον σύλλογο με τον χαρακτήρα του και την εργατικότητά του, με αποτέλεσμα να ταιριάξει με την «φιλοσοφία» του Τι Τζέι Πάρκερ αρκετά νωρίς. Τη φανέλα του βασικού την είχε... πάρει στο σπίτι του και εξελίχθηκε σε έναν παίκτη απαραίτητο για την ομάδα και στις δύο πλευρές του γηπέδου.

Στη Εuroleague αγωνίστηκε συνολικά σε 31 αγώνες και σημείωσε 8.8 πόντους, 5.5 ριμπάουντ, 1.8 ασίστ και 0.9 μπλοκ κατά μέσο όρο, ενώ έχει να θυμάται μεγάλες βραδιές στη διοργάνωση και κυρίως απέναντι στην Άλμπα, φορτώνοντάς την 25 πόντους και μαζεύοντας 10 ριμπάουντ. Απέναντι στην νυν ομάδα του αγωνίστηκε μόλις σε έναν αγώνα και σε 18 λεπτά πρόλαβε να καταγράψει στην στατιστική του 6 πόντους και 5 ριμπάουντ, ενώ και στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ «άγγιξε» το double-double με 10 πόντους και 9 ριμπάουντ.



Εντός συνόρων διατέλεσε έναν εκ των κορυφαίων αθλητών, καθώς αναδείχθηκε κορυφαίος αμυντικός του γαλλικού πρωταθλήματος (1.2 κοψίματα μ.ο.), βρέθηκε στην κορυφαία πεντάδα της διοργάνωσης, ενώ ήταν πολυτιμότερος παίκτης στον τελικό Κυπέλλου. Ο Φαλ έκανε το χρέος του και οδήγησε τη Βιλερμπάν μέχρι το Final Four του πρωταθλήματος (άλλαξε το format λόγω της διακοπής) και θα δικεδικήσει το τρόπαιο σε νοκ άουτ αγώνες.

Ο τρόπος παιχνιδιού και τα αγωνιστικά του στοιχεία

Ο Μουστάφα Φαλ είναι σέντερ παλιάς... κοπής και δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση παίκτες που αγωνίζονται στην ίδια θέση και έχουν προσθέσει στο ρεπερτόριό τους το μακρινό σουτ. Είναι ένας πραγματικός... δεινόσαυρος, ο οποίος θα ζητήσει την μπάλα μέσα στη ρακέτα και θα αποφύγει τα πολλά σουτ. Συνηθίζει να παίζει πικ εν ρολ με τον γκαρντ της ομάδας του και να κατευθύνεται προς τα μέσα.

Για το ύψος του διαθέτει γρήγορα πόδια, καθώς μπορεί να ακολουθήσει στην άμυνα παίκτες ελαφρύτερους και με ένα... κεφάλι διαφορά, ενώ δεν σταματάει να κυνηγάει τις φάσεις. Επίσης δεν στοχεύει μόνο στον τρόπο που θα τελειώσει μία επίθεση αλλά θα ψάξει τον ελεύθερο συμπαίκτη του και θα διαμορφώσει καταστάσεις, ώστε να τους διευκολύνει.

Αυτά που θα προσφέρει στον Ολυμπιακό

Αυτό που όλοι περιμένουν να δουν από τον Μουστάφα Φαλ είναι αρχικά να είναι συνεπής στα αμυντικά του καθήκοντα και να βελτιώσει το ποσοστό του Ολυμπιακού στον τομέα των ριμπάουντ. Οι «ερυθρόλευκοι» πέρυσι δίχως να διαθέτουν έναν παίκτη με παρόμοια χαρακτηριστικά δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα απέναντι σε ομάδες που χρησιμοποιούσαν σύστημα με ψηλή πεντάδα αλλά και συλλόγους που διέθεταν παίκτες «θηρία» όπως ο Ταβάρες, ο Πλάις και ο Παπαγιάννης.

ωωωωω.jpg

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα δυσκολεύτηκε αρκετά στα αμυντικά ριμπάουντ και αποδείχθηκε ότι όσο και να αλλάζουν οι εποχές με τα σέντερ, ένα ψηλό κορμί πάντα είναι απαραίτητο σε ένα ρόστερ ώστε να κάνει τα βασικά. Να απωθεί τους αντιπάλους από τη ρακέτα, να δυσκολεύει τα σουτ τους με τα μακριά χέρια τους και να «καθαρίζει» τα ριμπάουντ. Αυτά αν και θεωρούνται δεδομένα από κάθε σέντερ έλειψαν πέρυσι από τον Ολυμπιακό και ελπίζει ότι βρήκε τον ψηλό ο οποίος θα του διευκολύνει τη ζωή.

Νίκος Τσώτας

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης